ua en ru

"Укрзалізниця" оголосила технічний дефолт

"Укрзалізниця" оголосила технічний дефолт Фото: Максим Бланк

Починається переговорний процес по внутрішньому боргу

"Укрзалізниця" оголосила технічний дефолт. Про це в ході брифінгу заявив виконуючий обов'язки генерального директора "Укрзалізниці" Максим Бланк, передає кореспондент РБК-Україна.

"З початку, як нова економічна команда зайшла на "Укрзалізницю", ми намагалися всіма можливими терапевтичними методами вилікувати "Укрзалізницю", але, на жаль, сьогодні ми змушені визнати, що настав час до хірургічного втручання. Сьогодні ми сповістили наших кредиторів про факт настання технічного дефолту за певними борговими зобов'язаннями "Укразалізниці", про початок переговорного процесу по внутрішньому боргу, а також повідомили внутрішнім і зовнішнім кредиторам про напрям та обсяги реструктуризації, яку "Укрзалізниця" планує здійснити в 2015 р.", - заявив Бланк.

За його словами, беззаперечним підставою для початку такої операції стала "вкрай складна ситуація в країні, фактична непідконтрольність цілої залізниці і перевізного процесу, яким керують в центрі, значні обсяги падіння вантажообігу".

При цьому він зазначив, що "корінь цього питання полягає навіть не стільки в військових діях, які відбуваються сьогодні, скільки в роках безгосподарності та корупції, з якими "Укрзалізниця" прожила останні роки".

"Переговори почалися сьогодні і в найближчі тижні вони будуть досить інтенсивній фазі щодо внутрішнього боргу. Після чого вони перейдуть до окремих питань зовнішнього боргу, в тому числі, реструктуризації 500 млн євро облігацій, які є частиною реструктуризації, яка підтримана міжнародним валютним фондом і за якими координується Міністерство фінансів", - повідомив Бланк.

Він зазначив, що під дію реструктуризації не потрапляють борги офіційним кредиторам. Зокрема, не потрапляють борги перед "Європейським банком реконструкції та розвитку" та офіційними двосторонніми позиками, зокрема перед "Ексімбанком".

"Загальна сума реструктуризації боргу приблизно 32 млрд грн, яка підпадає під реструктуризацію", - заявив Бланк.

За його словами, більша частина боргу була утворена протягом 2010-2013 рр.

"Зараз ще рано говорити про умови реструктуризації. Ми не розкриваємо стартові умови, це комерційна таємниця, яку будемо обговорювати виключно з учасниками таких переговорів. Ми плануємо, що основна частина переговорів відбудеться протягом найближчих двох місяців", - розповів Бланк.

"За умови успішного проведення реструктуризації, це дозволить відновити нормальну економіку "Укрзалізниці" як в цілому, так і в майбутні роки, в тому числі, визначити необхідний певний обсяг постійних капітальних інвестицій, які необхідно робити, але які були заморожені останні два роки", - додав Бланк.

Нагадаємо, Служба кредитних рейтингів Standard & poor's підтвердила довгостроковий кредитний рейтинг "Укрзалізниці" до рівня "CC" c "негативним" прогнозом.