ua en ru

ВРЮ за 15 років діяльності винісла 199 подань про звільнення суддів, - Колесніченко

Вища рада юстиції (ВРЮ) за 15 років існування виніс 199 подань про звільнення суддів з посад. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова ВРЮ Володимир Колесниченко.

"За 15 років діяльності членам Ради було подано понад 3,5 тис. доручень на проведення перевірок дій суддів. Після їх проведення за 15 років діяльності на засіданнях Ради розглянуто 555 пропозицій членів Вищої ради юстиції і 222 рекомендації кваліфікаційних комісій суддів про звільнення суддів з посад за порушення присяги. Всього Вищою радою юстиції за 15 років діяльності, в результаті розгляду пропозицій і рекомендацій, внесено 167 подань про звільнення суддів з посад за порушення присяги. Решта були відхилені. Також Вищою радою юстиції було внесено подань про звільнення 32 суддів з посад - у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо них, з них 20 - за останні 3 роки", - заявив Колесніченко.

За його словами, аналіз цих цифр показує, що по переважній більшості проваджень ВРЮ приймав позитивне рішення для судді: "Нерідко ми висловлювали подяку судді за його правову позицію. Це - свідчення і великої кількості необгрунтованих звернень".

Читайте також: Повне інтерв'ю Володимира Колесниченка.