ua en ru

Пенсії родичів загиблих військових сьогодні збільшуються до 70% від зарплати

Пенсії родичів загиблих військових сьогодні збільшуються до 70% від зарплати

В Україні сьогодні, 1 січня 2015 р., набирає чинності закон № 1275-VII "Про внесення зміни до статті 36 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Даний закон призначає членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули (померли) при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), пенсії у зв'язку з втратою годувальника у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого годувальника. Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім'ї, пенсію пропонується призначати у розмірі 90% зарплати загиблого годувальника, що розподілятиметься між ними рівними частками, але не менше ніж 40% на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Нагадаємо, у даний час пенсії у разі втрати годувальника призначаються у розмірі 40% заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї.

Також встановлюється, що особи, яким раніше призначено пенсії в разі втрати годувальника відповідно до закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", мають право на перерахунок пенсій з урахуванням положень цього закону. У тому випадку, якщо внаслідок перерахунку за нормами цього закону розмір пенсії зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі, тобто у розмірі 40%.

Як повідомив комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, за розрахунками Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України реалізація цього проекту закону потребує додаткового фінансування з державного бюджету України у сумі 246 млн грн у розрахунку на рік. Ці витрати охоплюють 29 тис. 767 осіб, які на цей час отримують пенсію на 1 утриманця, та 293 особи, які отримують пенсію на 2 утриманців (усього - 30 тис. 060 осіб). Для 58 осіб, які отримують пенсію на 3 утриманців, її розмір залишатиметься й надалі в обсязі 40%.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон в цілому 20 травня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 237 нардепів. Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав цей закон 30 травня 2014 р.

Крім того, сьогодні збільшується мінімальна пенсія членам сімей загиблих військових. Відповідний закон України № 1542-VII "Про внесення зміни до статті 37 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" вступає в силу сьогодні.

"Пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, не можуть бути нижче двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1898 грн)", - йдеться в законі.

Також, згідно з законом, особи, яким раніше призначено пенсію в разі втрати годувальника відповідно до закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", мають право на перерахунок пенсії з урахуванням положень цього закону.

"Якщо внаслідок перерахунку за нормою цього закону розмір пенсії або виплачуваної її частини зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі", - йдеться у документі.

Згідно з законом, Кабінет міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим законом повинен забезпечити проведення перерахунку раніше призначених пенсій.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон у другому читанні 20 червня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 239 депутатів. Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 21 липня 2014 р.