ua en ru

Шахтарі під ВР одноголосно проголосували за відставку Демчишина, - профспілка

Мітингувальники під Верховною Радою одноголосно підтримали необхідність негайної відставки міністра енергетики та вугільної промылшенности Володимира Демчишина. Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

Активісти звинувачують керівника відомства в непрофесіоналізмі і розвалі галузі. За словами профспілкових лідерів, в країні повністю розбалансований ринок платежів: "з шахтарями не розраховуються за відвантажене вугілля, шахти не можуть оплатити спожиту електроенергію, в підсумку, всі винні один одному".

"Профспілка працівників вугільної промисловості винесла справедливе рішення про недовіру міністру Демчишину, - зазначив Волинець. - Нашу галузь очолює некомпетентна далека людина від енергетичної галузі. Він зруйнував все, що тільки може. Його команда - це некомпетентні люди. Одні разом з ним прийшли з фінансового сектору, інших він взяв з "Макдональдса", треті прийшли з торгового центру "Білла". Вони руйнують всю енергетику".

За словами профспілкових лідерів, замість пакета очікуваних реформ галузі міністр Демчишин підписав невигідний для України контракт на імпорт електроенергії з РФ, в результаті чого через надлишок електроенергії українські теплові електростанції, що працюють на газовому вугіллі, стали зупиняти роботу блоків.

"Місяць тому ми вже збиралися під стінами Кабміну і озвучили свої вимоги, - зазначив голова міжфракційної комісії у ВР "Захистимо вугільну галузь" Олег Мусій. - Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив створити комісію, яка повинна була розробити меморандум про врегулювання всіх питань. Зокрема, в ньому прописано, що галузі виділятися дотації в розмірі 2 млрд грн. Під цим документом поставив підпис Володимир Демчишин, однак нічого не змінилося".

Повідомляється, що мітинг шахтарів підтримали також столичні активісти, учасники Майдану. Зокрема, представники громадського руху "Кадрова мітла" закликали депутатів і Президента Петра Порошенка відмовитися від політики призначення на високі посади непрофесіоналів, які своїми діями підривають довіру до нинішньої влади. "Демчишин - банкір, нехай він командує банком, а енергетикою керує людина, яка в ній розбирається. Невже на всю країну не знайти порядну і одночасно професійну людину?" - заявили активісти.

Мітингувальники також мають намір домагатися відставки та інших чиновників-непрофесіоналів. Наприклад, виконуючого обов'язки голови НКРЭКУ - 24-річного Дмитра Вовка, який раніше працював менеджером кондитерської корпорації Roshen.

Як повідомили організатори мітингу, відкриття засідання парламенту перенесено на 16:00, тому мітингувальники вирушили пікетувати Кабмін. Однак шахтарі обіцяють повернутися, як тільки парламент почнуть збиратися депутати. "У нас один шлях захистити вугільну галузь шахтарів і їх сімей, адже добувна галузь та ПЕК - це основа української економіки", - заявив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

Шахтарі під ВР одноголосно проголосували за відставку Демчишина, - профспілка

Шахтарі під ВР одноголосно проголосували за відставку Демчишина, - профспілка

Шахтарі під ВР одноголосно проголосували за відставку Демчишина, - профспілка