ua en ru

Профільний комітет рекомендує Раді дозволити заміну невідбутої частини довічного ув'язнення більш м'яким покаранням

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення прав правоохоронної діяльності рекомендував парламенту прийняти у першому читанні законопроект № 1218 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування покарання у виді довічного позбавлення волі". Відповідний законопроект був підтриманий на засіданні комітету , передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначається, даний законопроект пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України (КК) та Кримінально-виконавчого кодексу України (КВК), спрямовані на упорядкування умов тримання осіб, взятих під варту та відбування покарання засудженими до арешту, позбавлення волі на певний строк та довічного позбавлення волі.

Так, пропонується виключити можливість засудження до цієї міри покарання жінок та осіб, які обвинувачуються у вчиненні готування чи замаху на злочин, а також пособників, які безпосередньо не приймали участі у вчиненні злочину (внести зміни до статей 64 та 68 Кримінального кодексу).

"Це забезпечить запровадження більш диференційованого підходу до вибору мір покарання та дотримання принципу справедливості й захисту вразливих категорій правопорушників", - пояснюють автори законопроекту у пояснювальній записці.
Також пропонується уведення можливості заміни невідбутої частини покарання у виді довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням й умовно-дострокового звільнення таких засуджених (зміни до ст. 81, 82 КК України).

Також передбачається зміна до частини сьомої статті 154 цього Кодексу встановлюють механізм повторного розгляду питань умовно-дострокового звільнення уразі попередньої відмови в цьому.

Нагадаємо, 26 червня 2014 р., профільний комітет рекомендував Раді відмінити покарання у вигляді довічного ув'язнення жінкам.