ua en ru

Правозахисники подали до суду на уряд США за масове стеження

Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU) подав позов проти адміністрації США. Правозахисники вимагає визнати неконституційним стеження спецслужбами за громадянами, передає Reuters.

Позов проти урядових структур - Агентства національної безпеки (АНБ), ФБР, Міноборони та Міністерства юстиції - поданий до федерального суду Південного округу Нью-Йорка.

Позивачі мають намір домогтися негайного скасування дії секретної програми, а також знищення всіх зібраних в ході стеження даних. Правозахисники вважають, що масове стеження за громадянами, яке розгорнули урядові структури США, порушує першу і четверту поправки до Конституції США (право на свободу слова і зборів і право на недоторканність приватного життя).

Нагадаємо, скандал розгорівся після публікації в американській пресі журналістських розслідувань, в яких йшла мова про те, що розвідслужби США можуть отримати доступ до серверів провідних комп'ютерних та інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo. Дія секретної програми PRISM будувалося на основі закону про контроль за діяльністю іноземних розвідок (FISA), який розв'язав силовикам руки і дозволяв вести стеження за іноземцями за межами США без санкції суду. Викривачем методів роботи спецслужб виступив Едвард Сноуден.

Читайте також: Дані про стеження спецслужб США за користувачами Мережі розкрив співробітник АНБ Едвард Сноуден (відео)