ua en ru

Голова Держкіно України прогнозує введення збору на розвиток кіно

Голова Держкіно України прогнозує введення збору на розвиток кіно

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко прогнозує введення збору на розвиток українського кіно. Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Найближчим часом проект відповідного закону (про збір на кіно, - ред.), після погодження з міністерствами та центральними органами виконавчої влади, буде винесений на розгляд уряду, і, у разі його схвалення урядом, буде внесений у Раду", - заявив Іллєнко.

На його думку, введення такого збору є необхідним для розвитку національного кіномистецтва.

"Я прихильник подібної стратегії і необхідності введення такого збору, оскільки це світова практика. У Франції вона була реалізована ще в 50-х рр.., в Польщі - у 2004 році, і це призвело до бурхливого розвитку кіноіндустрії. Це необхідний крок, без цього кроку я взагалі не бачу перспективи розвитку українського кіно, будемо називати речі своїми іменами: або ми вводимо збір, або у нас не буде національного кіно", - додав голова Держкіно.

Він підкреслив, що ідея введення збору на національне кіно актуальна, але не нова.

"Перший раз вона з'явилася і була матеріалізована у вигляді відповідних проектів ще в 1992-1993 роках, коли в Україні діяв Державний фонд кінематографії. Тоді його очолював мій батько Юрій Іллєнко, який цю концепцію збору на розвиток кіно і розробив. Потім цей фонд було ліквідовано, і на деякий час ідея спецсбору відсунулася на другий план. Тобто цієї ідеї вже понад 20 років", - розповів Іллєнко.

Нагадаємо, міністр культури України В'ячеслав Кириленко також пропонував ввести спеціальний збір на зйомки українського кіно.

За словами Кириленка, на зйомки українських фільмів у 2015 р. необхідно знайти додатково 100 млн грн.