ua en ru

"Зеонбуд" звинуватив голову Нацради Артеменко в дезінформуванні громадськості

Юрій Артеменко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, розмістив у соціальній мережі Facebook недостовірну інформацію про діяльність оператора цифрового телебачення "Зеонбуд". Про це повідомили в ТОВ "Зеонбуд".

"Артеменко стверджує, що на запитання члена Нацради Олега Черниша - "Чи була у "Зеонбуда" можливість заблокувати свою апаратуру, щоб терористи або росіяни не змогли її використовувати для показу своїх пропагандистських програм?" технічний персонал компанії відповів - "Була, але команди ніхто не давав".

Це твердження Артеменко, заявили у "Зеонбуді", не відповідає дійсності, так як відповідь був такою: "Такої можливості немає, в зв'язку з тим, що низка об'єктів державного Концерну РРТ в зоні АТО, де розташоване передавальне обладнання ТОВ "Зеонбуд", були захоплені озброєними людьми. Персонал компанії не має фізичного доступу до обладнання, канали зв'язку не працюють". Більш того, по кожному випадку захоплення обладнання "Зеонбуд" в терміновому порядку письмово інформував особисто Юрія Артеменка, як голову Нацради, РНБОУ, і телекомпанії, які мають ліцензії на мовлення в цифровій мережі".

"І дуже дивно, що керівник Нацради та її члени лише через півроку зацікавилися, чи можна зупинити трансляцію сепаратистами пропагандистських програм, яку вони ведуть з допомогою захопленого обладнання цифрової мережі", - заявляють у "Зеонбуді".

Провайдер цифрової мережі також стверджує: "Це не поодинокий факт ігнорування Нацрадою гострих питань інформаційної безпеки України. Так, незважаючи на заперечення компанії, Нацрада заборонила використання в цифровій мережі системи умовного доступу і тепер жителі прикордонних територій з Росією на довгі роки приречені дивитися пропагандистські програми російських телеканалів, у зв'язку з тим, що приймачі приймають всі програми, які є в ефірі. А з урахуванням того, що кордон майже 2,5 тис. кілометрів, то це дуже велика проблема. І саме з цієї проблеми технічний персонал компанії дав Олегу Чернишеві ствердну відповідь про наявність принципової технічної можливості зробити так, що приймачі, які мають систему умовного доступу, будуть приймати виключно українські канали. Але Юрій Артеменко все переплутав".

"Зеонбуд" також дав і рекомендації, що, на їхню думку, треба зробити Нацраді.

"Для того, щоб через півроку в Facebook керівник Нацради знову не написав "А чому ж не зробили?" надаємо пояснення з цього важливого питання.

По-перше, згідно із законодавством, виключно Нацрада має право приймати рішення про введення яких-небудь обмежень на перегляд тих чи інших каналів.

По-друге, приймачі, з допомогою яких виконується перегляд телепрограм, у тому числі російських телекомпаній, є кінцевим приймальним обладнанням споживачів і не входить до складу передавального обладнання "Зеонбуд". Крім того, "Зеонбуд" не має відношення до виробництва, ввезення, розповсюдження та експлуатації приймачів. Таким чином, всі питання, пов'язані з приймачами, не є зоною організаційної та юридичної відповідальності "Зеонбуд".

Водночас, технічний персонал компанії вважає, що можна зробити так, що приймачі цифрової мережі не будуть приймати програми російських каналів. Але, треба провести організаційно-технічні заходи компаніями, які постачають в країну приймачі, а саме:

- замовити виробникам приймачів розробку нового програмного забезпечення;
- узгодити нове програмне забезпечення з компанією IRDETO, система умовного доступу якої використовується в приймачах;
- провести тестування нового програмного забезпечення на працездатність в цифровій телемережі "Зеонбуд";
- провести через ефір оновлення програмного забезпечення приймачів, які вже знаходяться в експлуатації, з допомогою передавального обладнання "Зеонбуд".

За попередніми розрахунками компанії, таку роботу можна виконати протягом 6 місяців, але більш точні терміни повинні вказати компанії-постачальники приймачів.

Враховуючи вищезазначене, у "Зеонбуді" вважають, що Нацраді необхідно терміново звернутися до фірм-постачальників цифрових приймачів для вирішення питання блокування перегляду російських програм з оновлення програмного забезпечення цифрових приймачів.

"У свою чергу, "Зеонбуд" готовий надати всі необхідні консультації з цього питання і оперативно виконати роботи, пов'язані з тестуванням оновленого програмного забезпечення цифрових приймачів і його установку через ефір з допомогою передавального обладнання "Зеонбуд", - повідомили в компанії.