ua en ru

Слідство може вийти на замовників вбивства Гонгадзе найближчим часом, - адвокат

Слідство може вийти на замовників вбивства Гонгадзе найближчим часом, - адвокат Фото: акція пам'яті на честь Георгія Гонгадзе

Адвокат сім'ї журналіста вважає, що політичного тиску на справу не спостерігається

Вийти на замовників убивства українського журналіста Георгія Гонгадзе слідство може найближчим часом. Про це повідомила адвокат сім'ї зниклого п'ятнадцять років тому журналіста Валентина Теличенко в інтерв'ю Deutsche Welle.

Свої надії на завершення розслідування справи про вбивство Гонгадзе вона пов'язує з поверненням в Генпрокуратуру слідчої групи, яка під керівництвом слідчого Андрія Ткачука з 2005 р. вела справу зниклого журналіста, а пізніше встановила і затримала в липні 2009 р. вбивцю Олексія Пукача.

"Той факт, що до роботи повернулися слідчі, які ефективно розслідували цю справу, вселяє скромну надію, що замовники будуть названі. Зараз збирається доказова база", - сказала Теличенко.

Вона зазначила, що, за її відчуттям, влада зараз не перешкоджає і політично не впливає на розслідування справи Гонгадзе.

"Але ж минуло вже п'ятнадцять років. Якби політики не перешкоджали, то правду ми б дізналися ще десять років тому", - вважає адвокат.

За її словами, в даний час не відчувається тиску на Апеляційний суд, де розглядаються апеляційні скарги потерпілих і Пукача, якого засудили до довічного ув'язнення. Теличенко сподівається, що апеляційний суд залишить винесений попередньої інстанцією без змін.

Адвокат зазначає, що зараз це один з останніх шансів, коли суспільство може сподіватися на результативне розслідування.

"Тому що чим далі від 2000 р., тим складніше щось знайти. Найближчим часом слідчі повинні сказати, все ж можна встановити замовників чи ні", - зазначає Теличенко.

Вона вказує на те, що частина матеріальних доказів, в тому числі відео з камер спостереження, через довготривале зберігання потихеньку зникає.

Нагадаємо, журналіст і засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник увечері 16 вересня 2000 р. Через півтора місяці 2 листопада в Таращанському лісі в 100 км від Києва було виявлено обезголовлене тіло, яке ідентифікували як останки зниклого журналіста. Слідство встановило, що Гонгадзе був убитий 17 вересня 2000 р. Виконавцями вбивства суд визнав виконавцями вбивства главу департаменту зовнішнього спостереження ГУ МВС України Олексія Пукача (засуджений до довічного) і його підлеглих Микола Протасов (нині покійний), Валерій Костенко (вже на волі) і Олександр Попович (відбуває покарання). Замовники вбивства так і не були знайдені.