ua en ru

З дня зникнення Георгія Гонгадзе виповнюється 15 років

З дня зникнення Георгія Гонгадзе виповнюється 15 років Фото: Геогргий Гонгадзе

В Україні пройде акція на честь всіх загиблих журналістів

З дня зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе сьогодні, 16 вересня, виповнюється рівно 15 років.

Журналіст і засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник увечері 16 вересня 2000 року.

2 листопада в Таращанському лісі в 100 км від Києва в неглибокій ямі було знайдено обезголовлене тіло, яке ідентифікували як останки зниклого журналіста. Але Леся Гонгадзе, мати Георгія, так и не визнала ці останки тілом сина. Тому тіло досі не поховано.

Через два місяці після зникнення Гонгадзе лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз заявив, що він володіє таємними записами розмов Президента Леоніда Кучми з главою Адміністрації Президента Володимиром Литвином, міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком і главою СБУ Леонідом Деркачем, які обговорюють діяльність Гонгадзе і вирішують, що з ним робити.

Однак Кучма відкинув будь-яку свою причетність до зникнення Гонгадзе. А міжнародні експерти не змогли встановити автентичність записів.

В 2013 р. суд вирішив, що записи не можуть бути доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

4 березня 2005 р. був знайдений мертвим один з головних свідків у справі про вбивство Гонгадзе колишній глава МВС Юрій Кравченко. Він помер від двох вогнепальних поранень у голову. На думку слідства, екс-міністр покінчив життя самогубством.

24 липня 2009 р. начальнику департаменту зовнішнього спостереження ГУ МВС України Олексію Пукачу були пред'явлені звинувачення у вбивстві Гонгадзе. 29 січня 2013 р. він був засуджений до довічного позбавлення волі, пізніше він оскаржив вирок.

Виконавцями вбивства судом також були визнані підлеглі Пукача - Микола Протасов (нині покійний), Валерій Костенко (вже на волі) і Олександр Попович (відбуває покарання).

Замовники вбивства досі не встановлені.

З дня зникнення Георгія Гонгадзе виповнюється 15 років

Фото: акція в пам'ять про Гонгадзе

Сьогодні, 16 вересня, в Україні, у день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіа-організації закликають громадян країни провести акції в пам'ять про всіх загиблих журналістів за часи Незалежності.

В 11:00 відбудеться twitter-шторм в підтримку акції пам'яті (хештеги: #Gongadze #гонгадзе #Ukraine #truthisnotacrime).

В 19:30 на Майдані Незалежності зачитають список загиблих журналістів. В 20:00 присутні вшанують загиблих хвилиною мовчання.