ua en ru

СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua

СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua СБУ

Служба безпеки України (СБУ) вилучила сервери в чотирьох дата-центрах доменного і хостинг-провайдера Nic.ua. Про це РБК-Україна розповів директор ТОВ "Нік.юей" Андрій Хветкевич.

"Сьогодні протягом дня СБУ... з'явилися в чотири дата-центру в Києві, в яких розміщувалися наші сервера, і вилучили все обладнання нашої компанії", - сказав Хветкевич.

За даними джерела Хветкевича, знайомого з рішенням суду, причиною вилучення стало те, що нібито хостинг Nic.ua обслуговував чотири сепаратистських сайту.

"Зараз ми хочемо з'ясувати взагалі офіційну причину, чому це сталося, тому що офіційно ніяких ні документів, ні пояснень, поки вдається ні в кого отримати", - підкреслив директор компанії.

Він додав, що СБУ найближчим часом обіцяли вручити протокол про вилучення обладнання, однак поки Хветкевичу не вдалося зв'язатися зі спецслужбою, щоб з'ясувати причину таких дій СБУ.

Що стосується звинувачення в обслуговуванні сайтів сепаратистської спрямованості, Хветкевич зазначив, що їх хостинг регулярно отримує запити від СБУ про таких сайтах і блокує їх.

"По-перше, ми не могли знати, що ці клієнти (сепаратисти, - ред.) у нас є, тому що 150 тис. доменів ми обслуговуємо, і дізнатися про те, що чотири з них сепаратистські, ми не можемо, поки не надійшов офіційний запит. І коли ми отримуємо офіційні запити, ми, звичайно ж, обробляємо ці запити, блокуємо незаконні сайти, все як годиться", - сказав директор компанії.

Він зазначив, що в результаті вилучення обладнання постраждало близько 50 тис. клієнтів хостингу.

"Сайти хостингу не працюють по причині втрати серверів. Але що стосується доменів, які у нас обслуговуються, вони всі працюють, будуть працювати, так як вони обслуговуються не тільки на серверах України, але і в інших країнах, тому всі домени будуть працювати. Там їх понад 150 тис., тобто велика частина клієнтів цього не помітить", - сказав він.

Нагадаємо, у вересні 2014 р. СБУ вилучила сервери газети "Вести".

СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua

СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua

СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua