ua en ru

САП закриває справу "Роттердам+"

САП закриває справу "Роттердам+" Фото: вугілля (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Підставою для закриття є результати комплексної комісійної експертизи по визначенню збитків

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) закрила справу "Роттердам+". Проте, в ньому ще триває досудове розслідування, наголосили в САП.

Про це повідомили в прес-службі САП на сторінці у Facebook.

"На теперішній час, у зв’язку з тривалістю досудового розслідування, фактичним обмеженням строків досудового розслідування, визначених п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, та відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб в суді", - йдеться у зверненні.

З огляду на викладене, складено постанову, відповідно до якої 27.08.2020 кримінальне провадження закрито в частині щодо підозрюваних у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримати, а також у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Своєю чергою, раніше головний редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов з посиланням на джерела повідомив, що підставою для закриття справи є результати комплексної комісійної експертизи з визначення збитків, проведеної Службою безпеки України. Експертиза була передана в САП 18 серпня і не підтвердила наявність збитків від дії формули.

Таким чином, пише журналіст, найбільший скандал із закупівлі Україною вугілля в РФ, який став підставою для порушення кримінальної справи Національним антикорупційним бюро, і звинувачень у корупції Володимиром Зеленським свого опонента екс-президента Петра Порошенка на дебатах у квітні 2019 го, закінчився нічим.

Водночас він зазначає, що скандал з "Роттердам+" використовував у власних цілях Ігор Коломойський, зокрема для отримання контролю над державною енергокомпанією "Центренерго".

Варто відзначити, що в САП поки ніяк не коментували цю інформацію.

Нагадаємо, 8 серпня закінчився термін досудового розслідування у справі "Роттердам+". НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.

НАБУ й особисто директор бюро Артем Ситник визнали, що слідству не вдалося експертно підтвердити наявність збитків.

Жодна з державних експертиз, що проводилися за зверненням НАБУ і сторони захисту, не встановили відсутність яких-небудь збитків від дії формули. Не підтвердила збитків і фінальна експертиза, проведена СБУ.

Розслідування по справі почалося в березні 2017 року. У ньому брали участь 15 детективів і 7 прокурорів.

Формула "Роттердам+" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років, і була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.