ua en ru

Керівництво УЦОЯО підозрюють у зловживанні службовим становищем, - ГПУ

Керівництво УЦОЯО підозрюють у зловживанні службовим становищем, - ГПУ Фото: Віктор Шокін

Керівництво Центру несанкціоновано втручалося в "Системи оцінки якості освіти" та "Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання"

Керівництво Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) підозрюють у зловживанні службовим становищем та низці тяжких злочинів. Про це на брифінгу повідомив генеральний прокурор України Віктор Шокін, передає прес-служба ГПУ.

ГПУ за матеріалами департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ розпочала кримінальне провадження за фактами несанкціонованого втручання і зміни інформації в "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ст. 363, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України.

"У ході слідства встановлено, що службові особи начальницького складу УЦОЯО Міністерства освіти і науки України, організувалися в стійке злочинне об'єднання для несанкціонованого з використанням службового становища втручання "Системи оцінки якості освіти" та "Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" для зміни інформації, оброблюваної в ньому, на користь третіх осіб. Такі дії надавали цим особам незаконні переваги в доступі до вищої освіти, отримання нагород (медалей) і оплаті навчання за бюджетні кошти, одночасно обмежуючи доступ до освіти обдарованої молоді", - йдеться в повідомленні.

В ході проведених сьогодні обшуків було вилучено комп'ютерне обладнання з доказами зазначених протиправних дій.

Слідство триває. Зараз вирішується питання про обрання зазначеним особам запобіжного заходу.

Нагадаємо, міністр освіти і науки України заперечує спроби затримання директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука.