ua en ru

РФ прийме відповідні заходи у разі появи в Україні ПРО США, - Пєсков

РФ прийме відповідні заходи у разі появи в Україні ПРО США, - Пєсков Фото: Володимир Путін

У Кремлі це негативно сприймають

Російська Федерація прийме відповідні заходи у разі появи в Україні компонентів протиракетної оборони (ПРО) США. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков у відповідь на слова секретаря РНБО України Олександра Турчинова про можливе розміщення елементів ПРО в Україні, передає РБК.

Зокрема, Пєсков заявив, що "якщо мається на увазі, що Україна хотіла розмістити на своїй території елементи американської ПРО, це ми можемо сприймати тільки негативно, тому що це буде представляти загрозу Російській Федерації".

Він також зазначив, що встановлення елементів ПРО в Україні "спричинить необхідність прийняття відповідних заходів для забезпечення власної безпеки".

Зазначимо, секретар РНБО України Олександр Турчинов в інтерв'ю "Укрінформу" заявив, що не виключає початку консультацій щодо розміщення на своїй території компонентів ПРО. За його словами, Україні потрібно шукати можливості, які допоможуть захистити країну від ядерної зброї, що розміщується РФ в Криму. На окупованій території Росія продовжує створювати потужну базу підводного флоту і планує озброїти підводні човни ядерними боєголовками, також в Криму активно ремонтуються аеродроми. Турчинов заявив, що Росія на окупованій Українській території реалізує наступальні ядерні програми, які безпосередньо порушують без'ядерний статус України, тому відновлюються Збройні сили України та Військово-промисловий комплекс.

Як раніше повідомлялося, на спільної комісії Україна-НАТО звучало заяву, що НАТО стурбоване можливим розміщенням Росією ядерної зброї в Криму. "Ми також глибоко стурбовані заявами керівництва Росії щодо можливого майбутнього розміщення в Криму ядерної зброї і засобів його доставки, що буде мати дестабілізуючий ефект", - йдеться в заяві. Ще 2 квітня видання The Independent передавало про погрози від російських генералів у бік НАТО, що Росія буде використовувати ядерну зброю, якщо альянс спробує повернути Крим до складу України. Також у заяві йдеться, що якщо НАТО буде поставляти зброю Україні, то це буде розглядатися як "подальше посягання з боку НАТО на російську кордон" і "російський народ вимагатиме рішучих заходів".

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко впевнений, що Україна не стане розмінною монетою у відносинах між Росією і США.