ua en ru

РФ пред'явила "чорний список" політиків ЄС

РФ пред'явила "чорний список" політиків ЄС Фото: Марк Рютте

До списку входять 80-90 імен

Росія склала і передала до посольств ЄС список громадян Євросоюзу, яким заборонений в'їзд до РФ. Про це повідомив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на щотижневій прес-конференції в Гаазі у п'ятницю, 29 травня, передає DW.

За словами Рютте, під заборону потрапили два голландських депутата і один член Європарламенту з Нідерландів, а також голова ліберальної фракції Європарламенту, колишній бельгійський прем'єр Гі Верхофстадт.

На думку Рютте, складений РФ чорний список став відповіддю на санкції проти Москви, які ввели Європа і США через анексії Криму і звинувачень у втручанні в конфлікт на Донбасі. Рютте зазначив, що в список входять від 80 до 90 імен. Він висловив невдоволення тим, що заборонений в'їзд трьом нідерландським парламентаріям, і назвав список "абсолютно безпідставною".

"Ми не прийнятний дії Москви і вже повідомили їй про це", - заявив Рютте.

Представник європейської дипломатичної служби в Брюсселі повідомив агентству AFP, що в останні місяці Росія заборонила в'їзд на свою територію низки європейських політиків, однак поки відмовлялася надати чорний список.

"Ми приймаємо до відома, що російські власті вирішили поділитися таким списком. У нас немає будь-якої іншої інформації щодо правового обгрунтування, критеріям або самого процесу", - заявили представники ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Росії є свій "чорний список" політиків з ЄС. Списки не публікувалися, проте кожен політик міг дізнатися в російському посольстві, включено його ім'я в список.