ua en ru

РФ не отримувала від України офіційної відмови від будівництва заводу ядерного палива

РФ не отримувала від України офіційної відмови від будівництва заводу ядерного палива Фото: ТВЕЛ

Російська ТВЕЛ звинуватила Україну в невиконанні зобов'язань

Російська паливна компанія ТВЕЛ не отримувала повідомлення від України про відмову у проекті будівництва заводу з виробництва ядерного палива. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"Паливна компанія "ТВЕЛ" (входить у ГК "Росатом") не отримувала від України офіційних повідомлень про відмову від спільного проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива", - йдеться в повідомленні.

У ТВЕЛ заявили, що "дисципліновано слідували всім критеріям та зобов'язаннями проведеної в 2010 р. конкурсної процедури", і звинуватили українську сторону в тому, що проект простоює.

"Незважаючи на неухильне виконання російським акціонером усіх взятих на себе зобов'язань, проект вже два роки простоює через відсутність фінансування з української сторони. Інших перешкод для успішної реалізації проекту немає", - заявили в російській паливній компанії.

Нагадаємо, "ТВЕЛ" виграв тендер з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в 2010 р. Під спорудження об'єкта виділено 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська область). Українського держконцерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція ПРАТ "ЗПЯТ", "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція. Вартість будівництва заводу оцінювалася в 1,679 млрд грн. Першу чергу заводу планувалося ввести в експлуатацію в 2015 р.

У 2015 р. Україна заговорила про намір відмовитися від договору з російською компанією про будівництво заводу ядерного палива. Українська сторона звинувачувала РФ у тому, що вона не виконує свої зобов'язання за проектом.

Вчора міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин підтвердив наміри України розірвати договір.

"Будемо розривати. Вони (Росія - ред.) також не виконують свої обов'язки", - повідомив він.