ua en ru

Рішення РФ щодо "Херсонесу" загрожує цілісності комплексу, - МЗС України

Рішення РФ щодо "Херсонесу" загрожує цілісності комплексу, - МЗС України Фото: Херсонес Таврійський

Таке рішення є свідченням ігнорування РФ принципів і норм міжнародного права

Рішення російського керівництва включити пам'ятки і території Національного заповідника "Херсонес Таврійський" до єдиного реєстру об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації ставлять під загрозу існування "Херсонесу" як цілісного історико-архітектурного комплексу. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України (МЗС).

Також у МЗС України вважають, що таке рішення є ще одним свідченням ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права.

"У контексті тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та м.Севастополь це рішення російської сторони не може сприйматися інакше, як спроба привласнити культурну спадщину України. Нагадаємо, що у червні 2013 року ЮНЕСКО включила український об'єкт "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора (м. Севастополь, АР Крим)" до Списку всесвітньої спадщини. Він знаходиться під захистом цієї міжнародної організації", - йдеться у повідомленні.

"Спроба російських загарбників видати український об'єкт культурної спадщини, що має світове значення, за свій власний - для усього цивілізованого світу нічого не змінює: "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" залишатиметься українським внеском у скарбницю світової спадщини ЮНЕСКО", - повідомляють у відомстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що правозахисники оскаржують у суді порядок в'їзду в Крим.