ua en ru

Мельничука позбавили депутатської недоторканності, але відмовили в арешті

Мельничука позбавили депутатської недоторканності, але відмовили в арешті Фото: Сергій Мельничук

Рада відмовила у дозволі на арешт Мельничука

Верховна Рада України зняла недоторканність з народного депутата, колишнього комбата "Айдара" Сергія Мельничука і дозволила його притягнення до кримінальної відповідальності. За відповідне рішення проголосували 262 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Разом з тим, парламент відмовився підтримать подання Генеральної прокуратури України про затримання та арешт Мельничука. За відповідне рішення проголосували лише 32 та 16 парламентарів відповідно при 226 мінімально необхідних.

"Є наступні питання, які я маю винести на голосування. Перше - це про притягнення до відповідальності народного депутата, друге - це про затримання народного депутат, і третє - надання згоди на арешт народного депутата. Всі ці три вимоги, які містяться у подання ГПУ, мають голосуватися окремо", - заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

"Рішення ухвалено про надання згоди на притягнення до Кримінальної відповідальності народного депутата", - додав спікер після голосування.

Мельничук уже заявив, що не збирається залишати Україну через слідства щодо нього.

Відзначимо, що зараз Мельничук не входить до складу будь-якої фракції, однак був обраний народним депутатом у Верховну Раду восьмого скликання за списком Радикальної партії Олега Ляшка, де він значився під № 3.

Не пізніше 5 лютого 2015 р. "за дії, що дискредитують звання народного депутата України та порушення присяги народного депутата" Мельничук був виключений з фракції Радикальної партії.

Нагадаємо, 12 травня 2015 р. генеральний прокурор Віктор Шокін вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканності і притягнення Мельничука до відповідальності за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу, серед яких і ст. 257 "створення злочинної організації".