ua en ru

Рада ратифікувала угоду з Румунією про відсутність наступального озброєння на о. Зміїний

Рада ратифікувала угоду з Румунією про відсутність наступального озброєння на о. Зміїний

Народні депутати підтримали законопроект № 0013 "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Румунії про заходи зміцнення довіри та безпеки". За відповідне рішення проголосували 276 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Згідно з угодою, сторони зобов'язуються розвивати військове співробітництво з метою подальшого зміцнення довіри і безпеки в зонах, прилеглих до українсько-румунському державному кордоні.

Так, сторони будуть повідомляти одна одну за 42 доби або більше до початку військової діяльності, що підлягає повідомленню, військових підрозділів сухопутних і повітряних сил, їх підлеглих міністерствам оборони, яка буде проводитися на їх державних територіях у зонах застосування, обмежуються лініях.

У зв'язку з цією угодою, між іншим, українська сторона зобов'язується не мати і не розміщувати на острові Зміїний наступальні озброєння.
Крім того, згідно з угодою, військова діяльність сторін буде предметом повідомлення в тих випадках, якщо в ній у будь-який час беруть участь не менше 6000 військовослужбовців, включаючи війська підтримки, або не менше 100 бойових танків, або не менше 200 бойових броньованих машин, або не менше 75 артилерійських систем калібру 100 мм і більше), або не менше 1000 військовослужбовців, які беруть участь у повітряно-десантних навчаннях або амфібійної, вертолітного або морський висадках.

Участь повітряних сил буде підлягати повідомлення, якщо під час діяльності передбачається здійснення протягом дня більше 50 вильотів літальних апаратів, включаючи вильоти ударних вертольотів.

Військова діяльність понтонно-мостових частин підлягає повідомленню, якщо вона буде проводитися в зонах, прилеглих до українсько-румунського державного кордону на глибину до 15 кілометрів, і Сторони зобов'язуються наводити не більше однієї мостовий і двох десантних переправ, інформуючи про дати як початку, так і закінчення навчань, а також про географічні координати цих видів діяльності.

Також кожна сторона буде запрошувати 2 спостерігачів іншого боку на військову діяльність, яка підлягає повідомленню згідно з положеннями цієї угоди, якщо в ній у будь-який час беруть участь не менше 7500 військовослужбовців, включаючи війська підтримки, або не менше 150 бойових танків, або не менше 300 бойових броньованих машин, або не менше 150 артилерійських систем калібру 100 мм і більше), або не менше 2000 військовослужбовців, які беруть участь у повітряно-десантних навчаннях або амфібійної, вертолітного або морський висадках.

Сторони не будуть зобов'язані запрошувати спостерігачів на таку військову діяльність, що підлягає повідомленню і буде здійснюватися без попереднього оповіщення військ, які беруть у ній участь, якщо така діяльність не буде перевищувати 48 годин.

Крім того, дії військових підрозділів, пов'язані з ліквідацією наслідків стихійного лиха або техногенної катастрофи в зонах застосування, не будуть підпадати під дію положень цієї угоди.

Нагадаємо, Верховна Рада ратифікувала протокол знака "ТУР" на кордоні України, Румунії та Угорщини.