ua en ru

Рада ратифікувала угоду з ЄС про участь у програмі "Горизонт 2020"

Рада ратифікувала угоду з ЄС про участь у програмі "Горизонт 2020" Фото: ВРУ

Асоційована участь України в програмі "Горизонт 2020" передбачає фінансовий внесок нашої держави до бюджету програми

Верховна Рада України підтримала у цілому проект закону № 0044 "Про ратифікацію угоди між Україною і Європейським союзом про участь України у програмі Європейського союзу Горизонт 2020 - Рамкова програма з досліджень та інновацій (2014-2020)". За відповідне рішення проголосували 254 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявив під час представлення даного законопроекту у парламенті міністр освіти і науки України Сергій Квіт , ця угода означає, що вчені з українських університетів та академічних установ будуть мати доступ до фінансових ресурсів, які обчислюються 80 млрд євро.

"Україна бере участь фактично у всіх цих програмах, і цей законопроект дуже важливий, тому що на сьогодні за кошти державного бюджету України не має можливості фінансувати наукові дослідження", - заявив міністр та зазначив, що така міжнародні угода дає можливість доступу українським науковцям до великих ресурсів на конкурсних засадах.

Закон ратифікує угоду між Україною і Європейським союзом про участь України у програмі Європейського союзу "Горизонт 2020" - Рамкова програма з досліджень та інновацій (2014 - 2020), укладену 20 березня 2015 р. в м. Києві.

Асоційована участь України в програмі "Горизонт 2020" передбачає фінансовий внесок нашої держави до бюджету програми. Сплата членського внеску забезпечуватиме можливості щодо участі в заходах програми, передачі обладнання, фінансування програмою науково-дослідних проектів тощо.

ЄС запропонувала 95%-ву знижку на фінансовий внесок (який також можна додатково зменшити на 50% за рахунок фондів Інструменту європейського сусідства (European Neighborhood Instrument).

Окрім того, сплата Україною першого внеску за 2015 р., який становить 5 млн 002 тис. 872,87 євро, перенесена на наступний період шляхом розподілу цієї суми на послідуючі роки (2016 - 2020 рр.) участі України в програмі "Горизонт 2020". При цьому загальна сума визначеного внеску України для участі в програмі не зміниться та становитиме 35 млн 579 тис. 782,09 євро.

"Ратифікація угоди дозволить розширити можливості участі українських науково-дослідних організацій та університетів у сфері європейських наукових досліджень, сприятиме всебічному розвитку партнерських взаємовідносин між Україною та ЄС, а також інтеграції України до європейської наукової спільноти, розширенню міжнародного науково-технічного співробітництва" - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала в цілому проект закону № 0048 "Про ратифікацію меморандуму про спільні наміри уряду України та уряду Федеративної Республіки Німеччина стосовно незв'язаного фінансового кредиту загальним розміром 500 млн євро".