ua en ru

Рада передала Кабміну право визначати порядок поводження з військовополоненими в особливий період

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 1535 "Про внесення зміни до статті 9 закону України "Про оборону України" (щодо військовополонених й інтернованих в особливий період)". За відповідне рішення проголосували 283 нардепи з 226 мінімально необхідних.

Як повідомив перший заступник міністра оборони України Іван Руснак під час представлення даного документу у сесійній залі парламенту, на сьогодні на законодавчому рівні порядок поводження з полоненими та інтернованими особами не визначений , а повноваження щодо їх охорони та утримання на жоден центральний органи виконавчої влади не покладені.

"Пропонується статтю 9 закону України "Про борону України" в розділі про повноваження Кабінету міністрів України доповнити абзацом такого змісту: "Кабінет міністрів встановлює порядок здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими та інтернованими особами в особливий період відповідно до норм міжнародного права". В подальшому Кабмін визначатиме міністерства та центральні та місцеві органи виконавчої влади та правоохоронні органи, які мають забезпечувати відбір, охорону та тримання військовополонених та інтернованих осіб в особливий період, зокрема їх охорону, фінансування, забезпечення харчування та речовим майном", - повідомив заступник міністра.

За його словами, завдання по збору військовополонених на збірні пункти пропонується покласти на Збройні сили України, а конвоювання охорону та утримання - на Державну пенітенціарну службу та Нацгвардію.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація даного закону дасть можливість визначити на законодавчому рівні міністерства, центральні і місцеві органи виконавчої влади та правоохоронні органи спеціального призначення, уповноважені забезпечувати порядок збору, охорони та забезпечення тримання військовополонених й інтернованих в особливий період.

Також закон дозволить імплементувати законодавство України відповідно до вимог міжнародного законодавства у сфері поводження з військовополоненими та інтернованими.

Нагадаємо, в районі донецького аеропорту сили АТО взяли в полон 10 бойовиків.