ua en ru

Рада хоче вдосконалити інститут спецконфіскації

Рада хоче вдосконалити інститут спецконфіскації Фото: Верховна Рада України

Законопроект у першому читанні підтримали 229 парламентаріїв

Верховна Рада України хоче вдосконалити інститут спеціальної конфіскації. Відповідний проект закону №2541а "Про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні" підтримали у першому читанні за основу 229 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Проектом пропонується уточнити положення статей 961 і 962 КК, якими застосування спеціальної конфіскації обмежено корупційними злочинами, та замінити у відповідних статтях Особливої частини КК конфіскацію визначених санкціями предметів злочинної діяльності на спеціальну конфіскацію таких предметів", - зазначається у пояснювальній записці.

Такі зміни дозволять застосовувати спеціальну конфіскацію як у випадках, коли санкція норми передбачає такий захід кримінально-правового характеру, так і на підставі положень Загальної частини Кримінального кодексу, коли даний захід не передбачається.

Крім того, на сьогодні положення Цивільного кодексу України дозволяють уникати застосування спеціальної конфіскації через існування інституту добросовісного набувача, яким визнається особа, яка придбала річ у особи, яка не мала права її відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати. "У зв'язку з цим змінами до статті 330 ЦК передбачається визначити випадки, коли особа, яка набула майно, не може визнаватися добросовісним набувачем", - сказано в документі.

Також пропонується внести зміни до статті 354 "Конфіскація" (Цивільного кодексу) , передбачивши, що до особи може бути застосовано поряд з конфіскацією ще й спеціальну конфіскацію, що дозволить узгодити положення вказаної статті з існуючим у Кримінальному кодексі інститутом спеціальної конфіскації.

Наголошується, що спецконфіскація буде застосована виключно до осіб, що вчинили злочин умисно.

Нагадаємо, Верховна Рада України сьогодні, 8 жовтня, розглядає ряд законопроектів, прийняття яких необхідно для лібералізації візового режиму України з Європейським союзом.