ua en ru

Рада хоче віднести непроходження випробувального терміну до звільнення з ініціативи роботодавця

Рада хоче віднести непроходження випробувального терміну до звільнення з ініціативи роботодавця Фото: Верховна Рада

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 1639 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо випробування при прийнятті на роботу)". За відповідне рішення проголосували 234 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Як заявив співавтор законопроекту, член депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка" Андрій Шинькович, даний законопроект пропонує встановити додатковий соціальний захист, зокрема для осіб, які проходять стажування під час прийняття на роботи з відривом від основної роботи, вагітних жінок, працівників з сімейними обов'язками, які мають дітей віком до 3-х років.

"Діюче законодавство прямо не відносить звільнення за незадовільними результатами випробування ні до загальних підстав трудового договору, ні до підстав припинення трудового договору з ініціативи роботодавця. Цей законопроект пропонує віднести звільнення працівника у зв'язку з незадовільним результатом випробування до підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, оскільки роботу оцінює роботодавець", - заявив Шинькович.

За словами нардепа, це нововведення дає можливість особі, яка не отримала роботу, піти на біржу праці та отримати інші соціальні гарантії.

"Все не за рахунок роботодавця а за рахунок соціального захисту, який надає людині держава", - підкреслив Шинькович.

Законопроект пропонує я внести зміни до Кодексу законів про працю України в частині розширення переліку осіб, для яких не встановлюється випробування при прийнятті на роботу (пропонується не встановлювати випробування обраним на посади, переможцям конкурсного відбору , особам, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи тощо).

Також пропонується не включати до строку випробування днів, коли працівник фактично не працював, незалежно від причин.

Передбачено віднесення до підстав звільнення з ініціативи роботодавця звільнення працівника у зв'язку з незадовільним результатом випробування.

Крім того, передбачається обов'язкового письмового попередження працівника про те, що трудовий договір з ним буде розірвано у зв'язку з тим, що він не витримав випробування, без виплати вихідної допомоги.

Нагадаємо, 18 березня 2015 р. Верховна Рада зберегла трудові гарантії військовим на час мобілізації.