ua en ru

Рада зберегла трудові гарантії військовим на час мобілізації

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2283 "Про внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби в особливий період або в зв'язку з оголошенням демобілізації". За відповідне рішення проголосували 233 нардепи з 226 мінімально необхідних.

В ході обговорення законопроекту, заступник голови комітету Ради з питань національної оборони і безпеки Іван Винник повідомив, що комітет рекомендував прийняти закон в першому читанні і в цілому вже сьогодні.

"Ми вносимо технічні правки до Кодексу законів про працю України та закон України "Про відпустки", що обумовлено необхідністю збереження трудових гарантій на час виконання державних обов'язків під час проходження військової служби...35 тис. людей будуть демобілізовані вже 18 березня, їм необхідно забезпечити додаткові соціальні гарантії ", - заявив Винник.

Він також зазначив, що за військовослужбовцями зберігається робоче місце строком на 18 місяців, а не на 1 рік, як передбачалося раніше.

У пояснювальній записці до закону повідомляється, що такі гарантії передбачені "у разі отримання поранення і перебувають на лікуванні в медичних установах, а також потрапили в полон і визнані безвісно відсутніми, більш ніж на один рік - до дня, наступного за днем їх постановки на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в закладах охорони здоров'я незалежно від терміну лікування, повернення з полону, знаходження їх як безвісно відсутніх", - прописано в документі.

Закон передбачає внесення змін в Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", що обумовлено необхідністю забезпечення військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом по мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби в порядку і строки, визначені рішенням Президента України чи у зв'язку з оголошенням демобілізації, щорічною основною відпусткою або грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної основної відпустки.

Згідно із законом, не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом 6 місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов'язані з числа громадян, які проходили військову службу по мобілізації і звільнені зі служби в запас. Вони можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди.

Також в особливий період військовослужбовцям надається право на відпустку. У разі якщо відпустка буде тривати більше 10 днів, проїзд до місця проведення відпустки буде оплачуватися.

А також внесення змін у закон України "Промобілізаційну підготовку та мобілізацію", що обумовлено визначенням гарантії нерозповсюдження протягом шести місяців у разі проведення часткової мобілізації процедури призову на військову службу на тих військовозобов'язаних, які були звільнені зі служби в запас після проведення заходів попередньої мобілізації. Винятком може служити їх особисту згоду на здійснення такого призиву.

Також вносяться зміни в закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" зумовлене необхідністю в частині уточнення строків продовження військової служби в разі настання особливого періоду - окремо під час проведення мобілізації та у воєнний час; визначення в період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або після прийняття рішення про демобілізацію підстави звільнення з військової служби військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом по мобілізації, на особливий період, - у порядку та строки, визначені рішенням Президента України.

Нагадаємо, раніше Рада дозволила зараховувати термін військової служби в особливий період у страховий стаж військових на пільгових умовах.