ua en ru

Путін підписав договір про союз РФ з Південною Осетією

Путін підписав договір про союз РФ з Південною Осетією Президент Південної Осетії Леонід Тібілов

Президент Російської Федерації Володимир Путін сьогодні, 18 березня, підписав договір про союз та інтеграцію Росії з Південною Осетією, передає РБК.

У середу, перед тим як взяти участь у мітингу з нагоди річниці анексії Криму Росією, Путін підписав договір про союз та інтеграції Росії з Південної Осетії. Збіг дат зазначив і президент Південної Осетії Леонід Тібілов. "Сьогодні знаменний день в житті всього російського народу, тому що рівно рік тому був підписаний договір", - заявив він на початку зустрічі з Путіним. Південна Осетія, за словами Тибилова, вітала входження Криму та Севастополя до складу Росії, "як вітаємо всі політичні кроки, які робить керівництво Росії".

Договір, який підписав Путін і Тібілов, передбачає формування спільного простору безпеки і оборони: Росія забезпечить оборону і безпеку південного сусіда, в тому числі охорону кордонів, для чого окремі підрозділи збройних сил Південної Осетії увійдуть до складу збройних сил і органів безпеки Росії.

Договір також передбачає вільний перетин кордонів, але з урахуванням обмежень з міркувань безпеки, а також інтеграцію митних органів, які будуть працювати по російським стандартам. Громадяни Південної Осетії зможуть за спрощеною процедурою купувати російське громадянство.

Для реалізації договору на 2016 р. Росія виділить 1 млрд рублів. Всього з 2008 по 2014 рр. Росія виділила Цхінвалі 43 млрд рублів, в 2014 р. 5,6 млрд. Москва і реалізує інвестиційну програму на 2015-2017 на суму 9,2 млрд рублів.

Грузія і західні країни негативно відреагували на підписання договору, як раніше критикували підписання практично аналогічного з Абхазією, що відбулася в Сочі в листопаді минулого року.