ua en ru

Присяжні визнали Царнаєва винним у теракті на Бостонському марафоні

Присяжні визнали Царнаєва винним у теракті на Бостонському марафоні Джохар Царнаєв

Присяжні Бостонського суду визнали Джохара Царнаєва винним у справі про теракт на Бостонському марафоні по всьому 30 пунктами звинувачення, повідомляє Boston Globe.

Царнаєв визнаний винним за всіма звинуваченнями, серед яких вбивства трьох учасників марафону і поліцейського, співучасть у змові з метою застосування зброї масового ураження. 17 з цих 30 звинувачень загрожують Царнаєву стратою.

На початку слухань адвокат Царнаєва оголосив, що той визнав свою провину. При цьому позиція захисту полягає в тому, що обвинувачений діяв під впливом свого старшого брата Тамерлана.

Царнаєв "хотів покарати Америку за те, що вона робить з такими, як він", - заявив заступник прокурора Элок Чакраварті раніше в ході дебатів сторін. "Нападник припускав, що його цінності важливіші, ніж цінності оточуючих його людей. Він хотів розбудити моджахедів", - додав обвинувач.

Нагадаємо, 15 квітня 2013 р. під час Бостонського марафону відбулися два вибухи, в результаті яких загинули три людини, серед них був восьмирічний хлопчик. 264 людини отримали поранення. Бомби були зроблені зі сталевих каструль-скороварок, наповнених цвяхами і шарикопідшипниками.

В ході поліцейської операції 26-річний Тамерлан Царнаєв загинув при затриманні під колесами автомобіля, яким керував його брат Джохар. 21-річний Джохар тоді отримав поранення, але медики врятували його життя, після чого він постав перед судом.