ua en ru

Порядок в'їзду і виїзду з Криму з початку року порушили понад 700 людей, - ДПС

Порядок в'їзду і виїзду з Криму з початку року порушили понад 700 людей, - ДПС Фото: Українські прикордонники

Правопорушники переважно користувалися паромною переправою "Крим", аеропортами "Сімферополь" та "Севастополь"

З початку 2015 року прикордонники виявили 732 людини, які в'їжджали на тимчасово окуповану територію АР Крим через закриті пункти пропуску. Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

Зазначається, що правопорушники переважно користувалися паромною переправою "Крим", аеропортами "Сімферополь" та "Севастополь".

Для виявлення таких осіб Держприкордонслужбою розроблено та введено в дію профіль ризиків. За допомогою нього інспектора прикордонного контролю мають змогу виявляти осіб, які незаконно перетинали державний кордон Україну в межах тимчасово окупованих територій.

"При незаконному перетинанні адмінмежі з Кримом громадяни також досить часто намагаються "вирішити" питання з їх безперешкодним пропуском пропонуючи неправомірну вигоду прикордонникам. За такі дії, окрім відповідальності, передбаченої ст. 204-2 КУпАП, відносно осіб заводяться кримінальні провадження в рамках статті 369 ККУ (давання хабара). Зокрема декілька дні тому був затриманий громадянин Румунії, який пропонував 1 200 гривень та 40 доларів США", - повідомили у Держприкордонслужбі.

Згідно з повідомленням прес-служби, особи, які вчинили дане правопорушення притягуються до адміністративної відповідальності за ст. 204-2 КУпАП, що передбачає штраф від 1700 до 5100 гривень, або адмінарешт до 15 діб. У разі заподіяння такими діями шкоди інтересам держави особа підлягає кримінальній відповідальності за ст. 332-1 КК України та карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. При виявленні таких правопорушень іноземцям, крім того, може бути заборонено в'їзд в Україну.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба України продовжує відстежувати судна, які могли заходити до портів на тимчасово окупованій території чи займатися протиправною діяльністю як у територіальному морі, так і у виключній (морській) економічній зоні України.