ua en ru

Прикордонники відстежують судна, що могли заходити до портів окупованої території

Прикордонники відстежують судна, що могли заходити до портів окупованої території Фото: Держприкордонслужба

Держприкордонслужба посилює заходи безпеки на морській ділянці

Державна прикордонна служба України продовжує відстежувати судна, які могли заходити до портів на тимчасово окупованій території чи займатися протиправною діяльністю як у територіальному морі, так і у Виключній (морській) економічній зоні України. Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

Зокрема, повідомляється, що цими вихідними Одеським загоном морської охорони було отримано оперативну інформацію про підозрілі транспортні судна, що відстоюються поблизу Тендрівської коси з відключеними приборами ідентифікації суден. Тому з метою перевірки до місця перебування суден висунувся один із катерів морської охорони із посиленою оглядово-штурмовою групою відділу спеціальних дій на воді.

"Прикордонники встановили, що в межах терморя знаходиться українське нафтоналивне судно "Katran", завантажене дизпаливом, яке обслуговується екіпажем з 4 громадян України. Відключення ідентифікаційних приборів зв'язку капітан судна пояснив тим, що система вийшла з ладу вже більше місяця тому. Суднова документація не ведеться тривалий термін, зі слів капітана, необхідні записи він робить у власних чернетках. Всі ці факти можуть свідчити про спробу приховати факт заходження у закриті порти Криму", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, на відстані 13 миль від т/х "Katran", але вже за межею територіального моря України катер Морської охорони виявив буксир "Аліот" (прапор Беліз), якій періодично відключав прибори ідентифікації суден на досить тривалий час, що не давало змогу відстежити його маршрут.

"Коли оглядова група морської охорони висадилась на борт буксира та провела опитування команди судна й вивчила суднову документацію, з'ясувалося, що судно заходило до закритого порту Керч в червні 2015 року, а зараз відстоюється в очікуванні розпорядження судновласника", - повідомляють у прес-службі.

Зазначається, що всі факти морськими прикордонниками задокументовано та передано за компетенцією до Херсонського прикордонного загону та до адміністрації найближчого порту Очаків для прийняття правового рішення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Донецькій обл. прикордонники виявили склад з боєприпасами.