ua en ru

Порошенко: Україна ніколи не буде святкувати 9 травня за сценарієм РФ

Порошенко: Україна ніколи не буде святкувати 9 травня за сценарієм РФ Фото: Президент України Петро Порошенко

За словами Порошенка, Революція Гідності "відкрила українцям очі"

Україна повинна святкувати День Перемоги над нацизмом у Європі за своїм власним сценарієм, а не по російському. Про це сказав Президент України Петро Порошенко під час виступу на прийнятті присяги новобранцями на території Меморіального комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років", передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, після Революції Гідності на тлі російської агресії більшості українців "відкрилися очі на те, щоб відзначати День Перемоги в українській системі координат".

"Ми більше ніколи не будемо святкувати цей день за російським сценарієм, який передбачає холоднокровне використання нашого Дня Перемоги для апології експансіоністської політики щодо сусідів, для утримання їх у своїй орбіті, для відродження імперії. У нашому українському календарі 9 травня є і завжди буде залишатися Днем Перемоги, червоним днем, як ці маки, що символізують пам'ять про загиблих. Ми шанували, шануємо і завжди будемо вшановувати ратний патріотичний подвиг наших дідів і прадідів", - заявив Порошенко.

За його словами, Росія цинічно створює "фашистський" образ України, щоб виправдати свою агресію в Криму і на Донбасі.

"Це цинізм - створювати образ України як фашистської держави. Це робиться лише з однією метою - щоб виправдати агресію Росії проти України", - підкреслив Президент.

Порошенко додав, що внесок українців у Другій світовій війні був колосальним і не тільки в лавах радянської армії.

Перед цим Порошенко поклав квіти до могили Невідомого солдата з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом, а також вшанував пам'ять полеглих героїв Другої світової війни хвилиною мовчання.

Нагадаємо, в ході заходів 8 травня, присвячених Дню пам'яті та примирення, Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні з Росією.