ua en ru

Порошенко хоче залишити за собою право розпустити органи місцевого самоврядування

Порошенко хоче залишити за собою право розпустити органи місцевого самоврядування Фото: Петро Порошенко

Жодне рішення виконкому не повинно зачіпати питання державного устрою

Центральна влада повинна залишити за собою право розпустити органи місцевого самоврядування за порушення Конституції України. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку, передає кореспондент РБК-Україна.

"Має посилитися їх контрольна функція за дотриманням Конституції, пильнувати за тим, щоб жодне рішення на виконкомі вільно чи невільно не зачіпало питання державного устрою, територіальної цілісності, національної безпеки. На випадок якщо, не дай Боже, органи місцевого самоврядування будуть помічені, коли буде порушення Конституція чи закон, держава повинна залишити за собою право аж до розпуску цього органу місцевого самоврядування та оголошення дострокових виборів на відповідній території. Я на цьому буду наполягати категорично, жодних компромісів з цього приводу не буде", - заявив Порошенко.

Президент зазначив, що за центральною владою повинні залишитися повноваження у питанні оборони, національної безпеки, зовнішньої політики.

"Щодо повноважень центру вони залишаться незмінними в питаннях оборони, національної безпеки, зовнішньої політики, дотриманням законності забезпечення прав і свобод громадян, забезпечення територіальної цілісності та інше. Те ж саме буде стосуватися питання боротьби з корупцією", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, вчора Порошенко заявив, що Верховна Рада України в найближчі тижні проголосує за зміни до Конституції щодо децентралізації.