ua en ru

Янукович зареєстрував у Раді законопроект "Про прокуратуру"

Президент України Віктор Янукович (на фото) зареєстрував у Верховній Раді України проект закону № 3541 "Про прокуратуру" від 05 листопада 2013 р.

Президент України Віктор Янукович зареєстрував у Верховній Раді України проект закону № 3541 "Про прокуратуру" від 05 листопада 2013 р.

Президент України Віктор Янукович (на фото) зареєстрував у Верховній Раді України проект закону № 3541 "Про прокуратуру" від 05 листопада 2013 р. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Згідно законопроекту про прокуратуру в президентській редакції передбачається ліквідація функції так званого загального нагляду, а значить, прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи з будь-якого малого приватного підприємства і аж до Кабінету міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити по ним досудове слідство, наглядати за цим наслідком і одночасно підтримувати по ньому державне обвинувачення, тобто за умови прийняття поданого Президентом законопроекту прокуратура не буде виконувати не властиві їй функції. Це стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства. Також проектом не передбачено існування слідчих підрозділів та спеціальних прокуратур - природоохоронних, військових транспортних та інших.

Законопроектом також пропонується призначати генерального прокурора України строком на сім років. "Строк повноважень генерального прокурора України пропонується встановити сім років і в зв'язку з тим, що наші європейські колеги вважали п'ятирічний термін таким, що не відповідає європейським стандартам", - заявив радник Президента України Андрій Портнов.

Портнов зазначив, що у прикінцевих положеннях законопроекту пропонується обумовити, що семирічний термін повноважень генпрокурора вступає в силу в тому випадку, якщо парламентом України будуть прийняті відповідні зміни до Конституції.

Сьогодні на службі в прокуратурі перебуває понад 15 тис. осіб і в разі прийняття нового законопроекту, ця чисельність суттєво зменшиться і, відповідно, зменшиться навантаження на держбюджет.

Законопроект, автором якого є Портнов, був спрямований у Венеціанську комісію, яка визнала його позитивним, хоч і внесла деякі правки. Зазначимо, цей закон є одним з тих, на ухваленні яких наполягає ЄС для підписання угоди про асоціацію.

Разом з тим, сьогодні три опозиційні фракції зареєстрували у ВРпроект закону № 3541-1 "Про прокуратуру", який є альтернативним президентському. До авторського колективу увійшли лідер партії "Удар" Віталій Кличко, лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок та народні депутати Валерій Карпунцов, Наталія Агафонова ("Удар"), Павло Петренко, Андрій Кожем'якін ("Батьківщина") і Олег Махніцький (ВО "Свобода").