ua en ru

Янукович пропонує створити тристоронній консультативний орган України, ЄС та МС

Президент України Віктор Янукович пропонує створити тристоронній постійно діючий консультативний орган у форматі Україна - Європейський союз - Митний союз. Про це він заявив сьогодні, виступаючи на засіданні Ради глав держав СНД у вузькому форматі в Мінську.

Президент України Віктор Янукович (на фото) пропонує створити тристоронній постійно діючий консультативний орган у форматі Україна - Європейський союз - Митний союз. Про це він заявив сьогодні, виступаючи на засіданні Ради глав держав СНД у вузькому форматі в Мінську, передає прес-служба глави держави.

Фотогалерея: "Робочий візит Віктора Януковича до Білорусі"

"Ми також з розумінням ставимося до всіх побоювань, які виникають у наших партнерів по СНД", - сказав Янукович.

Він зазначив, що напередодні в Мінську було проведено багато дискусій на цю тему із Президентом Росії Володимиром Путіним.

"У нас є загальна тривога по режиму торгівлі з Україною після створення нами зони вільної торгівлі з ЄС. Тому ми запропонували сформувати постійно діючий консультативний у форматі Україна - ЄС - Митний союз", - наголосив Янукович.

Він зазначив, що Україна обговорює цю тематику з Європейською комісією, яка не заперечує, щоб "ми постійно шукали шляхи подолання бар'єрів у торгівлі між нашими країнами".

Президент також заявив, що розраховує на підтримку такої ініціативи з боку партнерів.

При цьому Янукович вважає неправильними думки про те, що Україні необхідно зробити вибір між інтеграцією з ЄС і розвитком співпраці із країнами СНД і МС. "Будь-які розмови про необхідність вибору України між поглибленням взаємодії з державами-учасниками СНД, а також Євразійського інтеграційного проекту та Європою - в корені невірні", - заявив український лідер.

На думку Януковича, співпраця Києва можлива з усіма цими об'єднаннями, що принесе користь їх учасникам. "Переконаний, що, створивши зону вільної торгівлі з ЄС, а також налагодивши ефективну взаємодію з Митним союзом, Євразійським союзом у перспективі, Україна буде сприяти подальшій активізації економічної взаємодії на Євразійському континенті", - наголосив він.

Президент вважає, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС створить додаткові умови для розвитку торговельного та інвестиційного співробітництва між країнами СНД: "Українські спільні підприємства за участю капіталу країн СНД зможуть здійснювати експорт продукції до ЄС в тому режимі, у якому він буде встановлений з Україною з відповідними преференціями".

Також Янукович наголосив: відносини України з ЄС в жодному разі не будуть перешкоджати її співпраці з іншими країнами і об'єднаннями. "Розвиток відносин України з ЄС також жодним чином не перешкоджатиме ефективній взаємодії із країнами-учасницями зони вільної торгівлі в рамках СНД і Митного союзу, оскільки торговельно-економічне співробітництво в цих форматах відповідає загальноприйнятим нормам СОТ", - зазначив український лідер.

Крім того, Янукович зазначив, що Україна проти створення штучних бар'єрів для торгово-економічних відносин між країнами СНД і МС. На його думку, державам-учасникам цих об'єднань необхідно вивчити ситуацію і знайти шляхи її вирішення. "Думаю, ми знайдемо там компроміси, ми відкриємо нові можливості просування товарів на наші спільні ринки. Іншої політики в цей час не може бути", - резюмував Президент України.

Нагадаємо, напередодні Президент РФ Володимир Путін заявив, що розкриття України для Європи в разі підписання УА небезпечно для МС. За його словами, РФ і Україна проведуть консультації щодо правил угоди про ЗВТ, але Москва може прийняти захисні заходи.

Раніше Кабмін підтримав приєднання до угод МС щодо обміну податковою і митною інформацією.

Янукович пропонує створити тристоронній консультативний орган України, ЄС та МС

Як запевнив сьогодні послів ЄС голова Верховної Ради Володимир Рибак, парламент прийме три євроінтеграційних закони - про прокуратуру, про бюро розслідувань і про зміну виборчого законодавства - до Вільнюського саміту.

Вчора Рада перенесла розгляд питання про лікування екс-прем'єрки Юлії Тимошенко за кордоном на наступний пленарний тиждень, з 5 по 8 листопада.

Зазначимо, що опозиція пропонує звільнити Тимошенко на підставі індивідуальної амністії. При цьому лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк вважає неприйнятним прийняття інших законів про лікування Тимошенко.

Втім, у Партії регіонів заявляють, що ВР не встигає вирішити питання Тимошенко до Вільнюського саміту. "Якщо йти чисто за регламентом, то за часовим чинником ми не встигаємо. Хоча ще можемо встигнути, якщо наступного тижня ми розглянемо і потім, за скороченою процедурою, поставимо питання у другому читанні, можемо ще до кінця листопада розглянути цей закон. Зважаючи, як будуть працювати депутати і чи буде в них бажання прийняти відповідне рішення", - зазначав напередодні лідер фракції ПР Олександр Єфремов.

У той же час президент Європарламенту Мартін Шульц наголосив, що ЄС вважає звільнення Тимошенко чи, принаймні, дозвіл екс-прем'єрці на виїзд за кордон на лікування однією із фактичних передумов підписання з Україною асоціації, поряд із завершенням судової та виборчої реформ.

Як відомо, моніторингова місія ЄП подовжена до середини листопада. У МЗС напередодні заявили, що Україна продовжить конструктивну роботу з місією Кокса-Кваснєвського.

Нагадаємо, саміт ініціативи "Східне партнерство", на якому Україна розраховує підписати з ЄС Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі, відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 р.

Раніше в жовтні МЗС Литви передало Україні запрошення на саміт у Вільнюсі. Його підписали Президент Литви Даля Грібаускайте, президент Ради Євросоюзу Герман ван Ромпей і голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.