ua en ru

Розкриття України для Європи у разі підписання УА небезпечно для МС, - Путін

Росія і Україна проведуть консультації з правилами угоди про Зону вільної торгівлі (ЗВТ), однак Москва залишає за собою право застосування захисних заходів. Таку заяву зробив Президент Росії Володимир Путін на прес-конференції в Мінську за підсумками засідання Вищої Євразійської економічної ради (Євразес).

Росія і Україна проведуть консультації з правилами угоди про Зону вільної торгівлі (ЗВТ), однак Москва залишає за собою право застосування захисних заходів. Таку заяву зробив Президент Росії Володимир Путін (на фото) на прес-конференції в Мінську за підсумками засідання Вищої Євразійської економічної ради (Євразес).

При цьому він підтвердив, що приєднання України до Митного союзу при підписанні асоціативного членства з Європейським союзом неможливо.

Путін пояснив, що в рамках асоціації з ЄС Україна бере на себе зобов'язання, згідно з якими за три роки розкриття українського ринку для Європи складе 85,5%, а ще через кілька років - більше 98%. Він зазначив, що подібну ступінь розкриття ринку він вважає небезпечною і неприйнятною для країн Митного союзу. Він також звернув увагу, що Україна планує запровадити на своїй території технічний регламент Європейського союзу, а для цього потрібна модернізація економіки на сотні мільярдів євро. Це може призвести до витіснення українських товарів на ринки Митного союзу.

"Тому ми залишаємо за собою право використовувати протокол N6 Договору про вільну торгівлю для того, щоб захистити свій ринок. Це не означає, що ми будемо забороняти доступ на російський ринок українських товарів - це означає, що ці товари не будуть користуватися пільгами, передбаченими Договором про вільну торгівлю", - сказав Путін.

Президент також звернув увагу, що Україна погодилася, по суті, лібералізувати ринок сільської продукції. Він зазначив, що Росія не є учасниками цих переговорів і не може перенести ці правила на свою територію.

Зазначимо, на засіданні Вищої Євразійської економічної ради також був присутній Президент України Віктор Янукович.