ua en ru

Вільнюський саміт: Янукович поставив п'ять умов перед Євросоюзом

Президент України Віктор Янукович виступив на пленарному засіданні саміту ініціативи "Східне партнерство" у Вільнюсі, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент України Віктор Янукович (на фото ліворуч) виступив на пленарному засіданні саміту ініціативи "Східне партнерство" у Вільнюсі, повідомляє прес-служба глави держави.

Янукович, зокрема, заявив, що на даний час Київ потребує рішучих кроків від європейських партнерів назустріч Україні в питанні розробки і реалізації програми фінансово-економічної допомоги з використанням усіх наявних механізмів і ресурсів як інститутів, так і держав-членів ЄС.

Серед таких заходів з європейського боку Янукович назвав наступні:

1) розблокування програм бюджетної секторальної підтримки ЄС, виділення ресурсів макрофінансової допомоги;

2) дієва підтримка з боку міжнародних фінансових інститутів. У цьому контексті Україна зацікавлена ​​в якнайшвидшому відновленні ефективної взаємодії на прийнятних умовах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і Світовим банком (СБ);

3) перегляд Євросоюзом торговельних обмежень щодо окремих позицій українського експорту, в тому числі запроваджених ще в минулому столітті;

4) активна участь ЄС і міжнародних фінансових інститутів у модернізації української газотранспортної системи (ГТС) як ключового елементу європейської енергетичної мережі, а також забезпечення всіма належними засобами та механізмами ЄС енергетичної незалежності України. "Сподіваємося на перегляд позиції країн-членів ЄС зі спорудження економічно необґрунтованих потужностей з транспортування природного газу до Європи в обхід України", - заявив Янукович.

5) Окремою важливою складовою цієї роботи має стати узгоджений план дій з метою вирішення протиріч і врегулювання проблем у торгово-економічній співпраці з Росією та іншими членами Митного союзу, що пов'язується зі створенням зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС.

"У цьому зв'язку був би вдячний за вашу підтримку в питанні започаткування відповідного співробітництва у форматі Україна-ЄС-Росія", - резюмував Янукович.

Нагадаємо, раніше Янукович підтвердив наміри України в найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Як повідомлялося, делегація України у Вільнюсі пропонувала до лютого 2014 р. підготувати дорожню карту для імплементації УА.

Нагадаємо, сьогодні у Вільнюсі Україна не підписала Угоди про асоціацію з ЄС.

За даними джерел у Єврокомісії, саміт Україна-ЄС може відбутися в лютому-березні 2014 р.