ua en ru

Делегація України у Вільнюсі пропонувала до лютого 2014 р. підготувати дорожню карту для імплементації УА, - документ

Українська делегація на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі пропонувала європейським партнерам до лютого 2014 р. підготувати дорожню карту для імплементації Угоди про асоціацію. Про це йдеться в документі Робочої групи з підтримки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який є в розпорядженні РБК-Україна.

Українська делегація на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі пропонувала європейським партнерам до лютого 2014 р. підготувати дорожню карту для імплементації Угоди про асоціацію (УА). Про це йдеться в документі Робочої групи з підтримки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який є в розпорядженні РБК-Україна.

Зокрема, офіційний Київ запропонував створити Робочу групу (РГ), яка взяла б на себе три завдання.

По-перше, підготувати дорожню карту для імплементації УА/ЗВТ. Вона має відображати роботу, яка вже здійснюється українською владою, в т.ч. проект проект програми імплементації УА, а також враховувати триваючу адаптацію взаємно погодженого порядку денного асоціації Україна-ЄС.

По-друге, допомагати і підтримувати Україну в її зусиллях щодо створення необхідних умов, які сприятимуть досягненню домовленостей з МВФ. Це також може бути доповнено наданням короткострокової технічної допомоги і розглядом можливості додаткової макрофінансової допомоги з боку ЄС. Цей економічний напрямок також має прояснити шляхи, якими допомога ЄС і міжнародних фінансових інститутів могла б підтримати імплементацію УА/ЗВТ, а результати цієї роботи будуть відображені в дорожній карті.

По-третє, створити двосторонній механізм консультацій для глибокого вивчення всіх питань, пов'язаних з УА/ЗВТ, включаючи досягнення однакового розуміння даних про коротко- і середньострокові очікувані економічні наслідки імплементації УА/ЗВТ. Він також має дійти спільного висновку про необхідність і кращі шляхи вирішення будь-якого питання, яке може зажадати консультацій із третьою стороною, в тому числі Російською Федерацією.

Три основних принципи виконання завдань робочої групи:

- повна прозорість оцінок і підсумкових цифр і статистики щодо наслідків УА/ЗВТ. Мета - досягнення єдиного розуміння даних;

- РГ не призведе до створення будь-якої інституційної структури тристоронніх переговорів між Україною, ЄС і РФ;

- мета цієї роботи - не підготовка будь-яких змін до УА/ЗВТ, а сприяння її імплементації.

"Крім економічного напрямку, зазначеного вище, буде й політичний напрямок роботи для забезпечення постійного прогресу у виконанні критеріїв Висновків Ради ЄС від грудня 2012 р.", - йдеться в документі.

На закінчення зазначається, що "на базі вищесказаного, ЄС і Україна підписують Угоду про асоціацію, враховуючи рішучі дії і відчутний прогрес у трьох сферах, підтверджених на саміті Україна-ЄС у 2013 р. Робоча група має завершити свою роботу до кінця лютого 2014 р., тобто до наступного саміту Україна-ЄС і початку попереднього застосування Угоди".

Нагадаємо, сьогодні у Вільнюсі Україна не підписала Угоди про асоціацію з ЄС.

Як повідомлялося з посиланням на джерело у Єврокомісії, саміт Україна-ЄС може відбутися в лютому-березні 2014 р.