ua en ru

У ВР зареєстровано новий проект Трудового кодексу, згідно з яким можливе збільшення робочого дня

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект Трудового кодексу України, ініційований народними депутатами від Партії регіонів Ярославом Сухим та Олександр Стояном. Текст проекту Трудового кодексу зареєстровано у ВР під № 2902.

У новому проекті Трудового кодексу передбачена можливість, встановлювати колективним договором, може збільшуватися довжина робочого дня: "Для працівників встановлюється, як правило, п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. При п'ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни), як правило, повинна бути однаковою. За наявності достатніх підстав інше може встановлюватися колективним договором". При цьому кодексом встановлюється 40-годинний робочий тиждень.
Як йдеться у пояснювальній записці до проекту Трудового кодексу зазначено, що з метою усунення порушень інтересів працівників при ліквідації юридичних осіб та створенні на базі їх майна нових юридичних осіб вперше встановлено правила правонаступництва в трудових відносинах.

Також встановлено обов'язок роботодавця поважати честь і гідність працівників. Якщо роботодавець не виконує цю вимогу, він зобов'язаний відшкодувати моральну шкоду.

З метою надання працівникам, які вступили в строкові трудові відносини, передбачена можливість укладення по закінченню терміну трудових відносин трудового договору на наступний термін, якщо відповідні роботи припиняються тимчасово.
Сформульовано положення про першочерговість виплати заробітної плати за рахунок коштів, що надходять до каси або на рахунок роботодавця.

Вперше сформульовані загальні правила про склад робочого часу.

Статтею 16 передбачено, що акти трудового законодавства регулюють відносини з дня набрання чинності і не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують матеріальну та дисциплінарну відповідальність особи.Проект Трудового кодексу встановлює, що нормальна тривалість робочого часу становить 40 годин на тиждень (у попередній версії - 48 годин), понаднормові не повинні перевищувати чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Скорочений або неповний робочий день, як і зараз, зберігається для ряду категорій працюючих - зокрема для співробітників у віці від 16 до 18 років, працівників, зайнятих на виробництві з шкідливими умовами праці. Прописані в документі та шість категорій громадян, наділених переважним правом зберегти за собою робоче місце при скороченні штату: зокрема йдеться про співробітників, які мають більший робочий стаж у даного роботодавця; виховують двох і більше дітей; прийнятих на роботу в останні два роки в рахунок броні або квоти. Багатодітні співробітники мають право і на більш тривалий додаткову відпустку (стандартний відпустку 24 дні плюс 10 днів). У переліку оплачуваних відпусток, як і пропонувалося раніше, залишився перерву для проведення процедури усиновлення.

Прописаний в проекті Трудового кодексу та заборону дискримінації за статевою та расовою ознаками, політичної приналежності при прийомі на роботу, а також норма про неприпустимість відмови претендента, який досяг передпенсійного віку або вже отримує пенсійні виплати. Вперше сформульовані правила про склад робочого часу: від виконання трудових обов'язків, підготовчого періоду і перерв (може бути не менше півгодини і не більше двох годин, між пересменамі - не менше 12 годин).