ua en ru

В Україні набув чинності закон про люстрацію

В Україні сьогодні, 16 жовтня 2014 р., набув чинності закон № 1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію).

В Україні сьогодні, 16 жовтня 2014 р., набув чинності закон № 1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію).

Зазначимо, що вчора, 15 жовтня, цей документ був офіційно опублікований в газеті "Голос України", а згідно з прикінцевими положеннями, закон вступає в силу на наступний день після його опублікування.

Закон визначає правові та організаційні засади проведення перевірки державних службовців та прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування "з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади у відповідності з європейськими стандартами".

Як заявляв раніше міністр юстиції України Павло Петренко, цей закон передбачає норму, згідно з якою особи, які займали керівні посади під час президентства Януковича і перебували на цих посадах протягом 1 року, такі особи повинні бути звільнені з займаних посад протягом 10 днів після набрання чинності цього закону.

Заборона на заняття посад на 10 років застосовуватиметься до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 р. по 22 лютого 2014 р. До цього списку увійшли Президент України, прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри, керівники центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабінету міністрів, голова Національного банку, голова Антимонопольного комітету, голова Фонду державного майна, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, їх перші заступники.

Будуть усунені від влади на 10 років також голови ОДА, всі заступники голів ОДА і всі голови РДА, які працювали під час президентства Віктора Януковича сукупно не менше року, а також ті, що працювали у період Майдану і не звільнились за власним бажанням.

Також, згідно із законом, під люстрацію потраплять правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання та судові провадження проти учасників Євромайдану, а також ті, хто підтримував сепаратистів і терористів на сході України.

Всі без виключення чиновники і керівники державних підприємств пройдуть майнову люстрацію, де буде перевірено відповідно до декларації все наявне майно їх та їх членів сім'ї, на предмет законних джерел походження коштів для придбання такого майна за час перебування на посадах. З забороною на 10 років, у разі якщо люстрацію не пройдуть.

Також чиновники будуть люстровані, якщо: були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії СРСР або на керівних посадах ЦК ЛКСМУ і вище; були штатним працівником чи негласним агентом в КДБ СРСР; співпрацювали із спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації або своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України.

Крім того, закон передбачає формування спеціального органу при Міністерстві юстиції з функцією контролю за призначенням осіб на керівні посади. За словами Петренка, до керівництва громадської ради були запрошені співавтори закону з громадських організацій.

Нагадаємо, 9 жовтня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про очищення влади". Верховна Рада прийняла цей закон 16 вересня 2014 р. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав його 25 вересня.