ua en ru

В Україні поки не призупинили акредитацію російських журналістів

В Україні поки не призупинили акредитацію російських журналістів

В Україні станом на 19 лютого не припинена акредитація російських журналістів при органах влади, як це передбачено постановою Верховної Ради від 12 лютого. Про це РБК-Україна повідомили в секретаріаті Кабінету міністрів.

"СБУ оголосить список (заборонених до акредитації російських ЗМІ, - ред.), Кабінет міністрів розробить порядок. Коли буде затверджено порядок, набере чинності список. Порядок поки не розроблений", - заявили у секретаріаті.

У свою чергу в Службі безпеки України повідомили РБК-Україна, що поки не оприлюднили список.

"Ми розробимо цей список і направимо його компетентним органам. Перевіримо всі ЗМІ. Якщо вони працюють нормально, пишуть об'єктивно, звичайно, їх ніхто не буде позбавляти акредитації", - зазначили в СБУ.

Потраплять в цей список, за словами представника СБУ, в першу чергу ті російські ЗМІ, журналістам яких заборонений в'їзд в Україну.

"Туди автоматом потраплять всі ЗМІ, журналістам яких заборонений в'їзд в Україну. Life news, НТВ, ОРТ та інші друзі-товариші. Але не тільки телевізійники, і газети... ТАСС, РІА "Новини" мають багато шансів", - заявили в СБУ.

Нагадаємо, 12 лютого 2015 р. Верховна Рада прийняла постанову проект (№ 1853) "Про тимчасове припинення акредитації журналістів і технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України"

Цей документ набрав чинності з моменту його прийняття.

Постановою Рада доручила Службі безпеки України терміново (тобто вже з 12 лютого) визначити перелік засобів масової інформації Російської Федерації, для працівників яких необхідно припинити акредитацію при органах державної влади України.

У свою чергу Кабінет міністрів України, Міністерство закордонних справ України та інші центральні органи виконавчої влади повинні були у дводенний термін з дня набрання чинності цієї постанови (тобто вже 14 лютого) провести відповідні заходи.

5 лютого 2015 р. Рада заборонила трансляцію фільмів з російською пропагандою.

26 січня 2015 р. Верховна Рада визнала Росії країною-агресором у зв'язку з анексією Криму і війною на Донбасі.