ua en ru

Рада призупинила акредитацію російських журналістів при органах влади України

Рада призупинила акредитацію російських журналістів при органах влади України

Народні депутати підтримали проект постанови № 1853 "Про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України". За відповідне рішення проголосували 239 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Постанова тимчасово призупиняє акредитацію журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України на час проведення антитерористичної операції.

Також даною постановою Рада доручила Службі безпеки України терміново визначити перелік засобів масової інформації Російської Федерації, для працівників яких необхідно призупинити акредитацію при органах державної влади України.

У свою чергу Кабінет міністрів України, Міністерство закордонних справ України та інші центральні органи виконавчої влади повинні у дводенний термін з дня набрання чинності цієї постанови провести відповідні заходи.

"Ця міра, яку не зовсім приємно було розглядати... Комітет з питань інформації та свободи слова дискутував на предмет тимчасового зупинення дії акредитації для російських журналістів. Але до нас звернулися українські журналісти провідних ЗМІ, які звернули увагу на те, що російські журналісти по суті здійснюють пропаганду: записують українських політиків, а потім монтують сюжети, які не відповідають дійсності і викривляють її", - заявила глава парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, народний депутат Вікторія Сюмар.

За її словами, в умовах АТО і інформаційної війни проти України не можна стверджувати, що позбавлення акредитації російських ЗМІ є обмеженням свободи слова. Тому ця жорстка норма на даний момент виправдана.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 р. Рада заборонила трансляцію фільмів з російською пропагандою.