ua en ru

У рамках реформи прокуратури в Україні можуть бути ліквідовані 122 спецпрокуратури, - АП

У рамках реформи прокуратури в Україні можуть бути ліквідовані 122 спецпрокуратури. Про це розповів радник Президента Андрій Портнов, який курирує розробку закону "Про прокуратуру" в Адміністрації Президента.

У рамках реформи прокуратури в Україні можуть бути ліквідовані 122 спецпрокуратури. Про це виданню "Комерсант-Україна" розповів радник Президента Андрій Портнов, який курирує розробку закону "Про прокуратуру" в Адміністрації Президента.

"По-перше, ліквідуються 122 спецпрокуратури - будуть розформовані всі військові, екологічні, транспортні прокуратури. Справа в тому, що після ліквідації загального нагляду і скорочення функції представництва держави в судах вони втрачають практично всі свої функції і повноваження", - повідомив Портнов.

За його словами, планується запровадити уніфіковану трирівневу систему прокуратури - будуть місцеві прокуратури (аналог районних), регіональні (аналог Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських прокуратур) і Генеральна прокуратура.

"Це означає, що міські прокуратури в обласних центрах також ліквідуються. Нам незрозуміло, чому досі в деяких обласних центрах прокуратура жила в режимі чотирирівневої системи - були і районні, і міська, і обласна прокуратури. Зрозуміло, навіщо це було потрібно прокурорам - є думка, що "чим більше, тим краще". Але тепер система буде уніфікована", - підкреслив Портнов.

Граничний вік відставки генпрокурора і суддів у рамках реформи може бути збільшений з 65 до 70 років. У цілому, порядок призначення і відставки не змінюється.

АП, за словами Портнова, планує направити законопроект "Про прокуратуру" на експертизу до Конституційного суду України 226 голосами. "Поки ми не будемо докладати зусиль, щоб зібрати для нього 300 голосів. Зараз ми внесли закон до парламенту і хочемо направити його на експертизу до Конституційного суду 226 голосами. Але вже на наступній сесії парламенту потрібно буде визначитися, чи є підтримка конституційної більшості", - сказав Портнов.

Читайте також: На шляху до УА з ЄС Україні заважають вибіркове правосуддя, судова реформа і виборча система, - посол Литви

Відзначимо, що Венеціанська комісія заявляла, що реформа судової системи, яка необхідна для подальшої євроінтеграції України, неможлива без реформи прокуратури. Голова Венеціанської комісії Томас Маркерт заявляв: "Я вважаю, що для того, щоб судова реформа була повноцінною і успішно, необхідно також реформувати прокуратуру".

Портнов трохи пізніше говорив, що Україна може провести реформу прокуратури і зазначав, що робота над законопроектом йде складно. За його словами Україна як приклад могла б взяти законопроект, який запропонувала Європа, і доопрацювати його.