ua en ru

У Раді розраховують 15 січня прийняти закон, що передбачає можливість арешту суддів

У Раді розраховують 15 січня прийняти закон, що передбачає можливість арешту суддів

Верховна Рада має цього тижня прийняти єдиний законопроект про початок судової реформи, а в четвер, 15 січня, дати дозвіл на арешт суддів, які порушили присягу. Про це на погоджувальній раді ВР заявив голова комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Комітет розпочав роботу, щоб у першому півріччі 2015 року, як передбачає коаліційна угода, підготувати зміни до чинного закону про референдуми, або ж підготувати новий проект закону", - заявив Князевич.

Також нардеп додав, що інформація про те, що комітет не працює над підготовкою проектів законів для забезпечення судової реформи, не відповідає дійсності.

"Ми просимо вже завтра прийняти за основу системний і об'ємний законопроект №1056 щодо проведення судової реформи. А потім ми створимо робочу групу, куди будуть запрошені автори інших аналогічних проектів законів, представники суддівського корпусу, Венеціанської комісії, експерти... Якщо буде необхідно, то за дорученням голови ВР можна буде провести парламентські слухання на цю тему, але без широкої дискусії із громадськістю ця реформа не буде забезпечена", - наголосив Князевич.

Також він попросив спікера винести на четвер питання про можливість притягнення до відповідальності та арешту суддів. "Наш комітет у четвер розгляне це питання, щоб у четвер ми могли його прийняти. Це стосується таких суддів, як Кірєєв", - додав нардеп.

"За дорученням парламенту ми проаналізували справи суддів, які написали заяви про відставку. Ми знайшли кілька суддів, яких ми би просили звільнити із формулюванням "за порушення присяги". Це буде означати, що вони не отримають вихідної допомоги та пенсійного забезпечення", - заявив Князевич.

У відповідь Гройсман пообіцяв, що "із задоволенням" забезпечить внесення цієї пропозиції до порядку денного на четвер.

Нагадаємо, на початку липня 2014 р. МВС оголосило в розшук суддю Родіона Кірєєва, який виніс вирок Юлії Тимошенко. За деякими даними, зараз Кірєєв проживає і працює у Криму.