ua en ru

Україна поскаржилася країнам НАТО і Росії на порушення мінських угод бойовиками

Україна поскаржилася країнам НАТО і Росії на порушення мінських угод бойовиками

Україна звернулася до країн НАТО і Росії у зв'язку з порушенням мінських угод від 12 лютого бойовиками. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми звертаємося до країн-учасників переговорів у Мінську - Німеччини, Франції, Російської Федерації - країн Європейського Союзу та країн НАТО, які фактично дали мандат цим представникам, які вели переговори, досягали чіткої дорожньої карти виходу на мирний процес, які сьогодні розуміють, що ця ескалація загрожує не тільки територіальної цілісності і суверенітету України, а й загрожує безпеці в Європі, по суті в географічному центрі Європи, і загрожує безпеці у світі", - заявив Чалий.

Він також звернувся до країн ОБСЄ з вимогою висловити рішучий протест у зв'язку з блокуванням роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і закликав вжити всіх заходів для вирішення цієї ситуації.

"Ми звертаємося до країн - постійних членів Ради безпеки ООН не допустити подальшого порушення основоположних принципів і норм ООН і розгортання масштабних військових дій в самому центрі Європі. Шанс на світ повинен бути використаний і тільки єдність усього світу і солідарність з Україною є надією на відновлення світу", - підкреслив заступник глави АПУ.

"На жаль, Російська Федерація і так звані ДНР/ЛНР домовленості не виконують. Фактично руйнується надія на мир і такий розвиток подій призводить до подальшої ескалації і, очевидно, повернення до іншим сценарієм", - сказав Чалий.

За його словами, напередодні були проведені телефонні переговори з лідерами Росії, Німеччини, Франції, США і Великобританії з метою сприяти допуску місії ОБСЄ в Дебальцеве, де, всупереч перемир'я, йдуть бої.

Замглави АПУ додав, що сьогодні така спроба була зроблена заступник голови місії Олександром Хугом, проте знов була зупинена представниками ДНР/ЛНР.

"Скориставшись перемир'ям і початком відведення важкої техніки, бойовики при підтримці Росії хочуть оточити Дебальцеве і таким чином руйнують всі можливості подальшого процесу виконання цих домовленостей", - зазначив він.

Нагадаємо, на Донбасі з 00:00 15 лютого набуло чинності положення про припинення вогню, досягнуте "нормандської четвіркою" в Мінську. Відповідні накази були віддані як офіційним Києвом, так і лідерами терористичних ДНР і ЛНР.

Протягом двох днів після припинення вогню повинен був початися відведення важкого озброєння, однак цього зроблено не було.