ua en ru

Митний союз реально зближує техрегламенти зі стандартами Євросоюзу, - Медведчук

У той час як Україна застрягла на багаторічних переговорах про підписання нерівноправного договору про Зону вільної торгівлі з ЄС (природно, вільною для європейських, а не українських виробників), Митний союз реально зближує техрегламенти зі стандартами Євросоюзу. Таку думку висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук у своєму блозі.

"Це робота не на один рік і навіть не на одне десятиліття, але вона поступово просувається. Наші сусіди цілеспрямовано створюють простір "від Лісабона до Владивостока", в якому вільно зможуть переміщатися люди, товари і капітали. Без втрати національного суверенітету, без істеричних заяв про європейський вибір", - пише Медведчук.

Медведчук зазначає, що Росія і ЄС давно знайшли спільну мову і навіть "вже не дуже помічають існування України".

"Здогадатися про це можна було ще з того, як розвивалася історія з будівництвом обхідних газопроводів. Ще недавно наша країна могла позиціонувати себе в якості ексклюзивного транзитера російських енергоресурсів. Зараз ця монополія втрачена. Вісім років тому Україна скасувала візовий режим для європейців, розраховуючи на те , що вже найближчим часом ми отримаємо вільний в'їзд в ЄС. І що ми бачимо сьогодні? Глави міністерств закордонних справ Німеччини та Польщі заявляють, що їхні країни підтримують якнайшвидше скасування віз для ... Росії. Якщо обхідні трубопроводи наші політики списували на підступи Газпрому, то хто буде винен на цей раз? ", - пише лідер "Українського вибору".

Неодноразово заявлялося, що створення Євразійського економічного союзу в 2015 р. і неприєднання до нього України може коштувати нашим громадянам вільного в'їзду до країн цього об'єднання. Якщо нічого не робити, то бар'єри виникнуть не тільки на західних, але і на східних кордонах України.

"Україна, між тим, залишається в глухому куті континенту. Подивіться на динаміку ВВП - за результатами 2012 р. номінальний дохід на душу населення в Україні склав 12% від середньоєвропейського рівня, а країнах Митного союзу цей показник дорівнює 55%. А це вже перевершує рівень більшості держав Східної Європи, що входять до ЄС. Митний союз стає все ближче до Європи, а Україна - до ... Африці. Ще рік тому, коли я говорив про цю тенденцію, цифри були іншими - зближення економіки ЄС і ТЗ за цілою низкою параметрів відбувається буквально у нас на очах. Велика Європа створюється безвідносно, хочемо ми цього чи ні. Від нас залежить лише те, чи стане Україна її частиною або віддасть перевагу залишатися "сірою дірою" в центрі Європи", - пише Медведчук.