ua en ru

США можуть оприлюднити скорочений список чиновників РФ, винних у порушенні прав людини

США оприлюднять цього тижня список чиновників РФ, "винних у порушенні прав людини", повідомляє "Комерсант". При його складанні у Вашінгтоні виникли серйозні розбіжності.

За даними газети, до розробки остаточного варіанту чорного списку були залучені члени Конгресу, провідні правозахисні організації США і спецслужби. Як стверджують джерела, близькі до адміністрації США, крім них свій список підготувало і Управління з контролю за закордонними активами американського Мінфіну.

Відповідно до закону, остаточну версію "списку Магнітського" адміністрація повинна передати до Конгресу і опублікувати не пізніше 13 квітня. Інформація про кандидатів не може бути розкрита до остаточного затвердження чорного списку Президентом США.

Минулого тижня стало відомо, що один з авторів "закону Магнітського" конгресмен Джеймс Макговерн, який раніше наполягав на введенні санкцій відносно 240 російських офіційних осіб, передав в адміністрацію новий варіант списку, в якому фігурують 280 прізвищ. У документі згадані генпрокурор РФ Юрій Чайка; його заступник Віктор Гринь; керівник СК РФ Олександр Бастрикін; глава департаменту економічної безпеки ФСБ Віктор Воронін. Крім того, санкції конгресмен пропонує ввести відносно глави Мосміськсуду Ольги Єгорової, суддів районних та арбітражних судів, які брали участь у розгляд позовів до фонду Hermitage, а також посадових осіб податкових інспекцій та співробітників слідчих ізоляторів - "Бутирка" і "Матроська Тиша".

Американські НКО, як з'ясувало видання, вирішили взагалі не обмежуватися справою Магнітського. У підготовлених ними списках фігурують імена учасників гучних кримінальних процесів - у справах про вбивства Пола Хлєбнікова, Анни Політковської та Наталії Естемірової, а також російські чиновники, винні у "застосуванні виборчого правосуддя" і "небажання проводити повноцінні розслідування". Зокрема, пропонується ввести санкції відносно глави Чечні Рамзана Кадирова, слідчих і суддів, причетних до справи ЮКОСу, а також "організаторів так званої" болотної справи "та ініціаторів "сирітського закону"".

Втім, за словами джерел, близьких до адміністрації США, в підсумковий варіант навряд чи увійдуть всі запропоновані конгресменами та правозахисниками імена. "В останні місяці запропоновано кілька версій "списку Магнітського", але жоден з них так і не був затверджений", - пояснив співрозмовник газети в Держдепі.

За законами США за виконання візових та економічних санкцій відповідають Держдеп і Управління з контролю за закордонними активами Мінфіну США. Білий дім наполягає, щоб при відборі фігурантів чорного списку використовувалися стандартні процедури, обумовлені в Кодексі федеральних положень США, і у фінальному документі були згадані тільки прізвища чиновників, що мали безпосереднє відношення до справи Магнітського, щодо яких "існують неспростовні та вагомі докази". У цьому зв'язку співрозмовники в Конгресі висловлюють побоювання, що в остаточному варіанті списку буде згадано не більше 15 прізвищ, а роль Білого дому обмежиться пошуком їх фінансових активів і введенням заборони на в'їзд до США.

Крім того, близьке до Держдепу джерело запевнив: "У "списку Магнітського" напевно буде закрита частина".

За словами співрозмовника газети в російських дипломатичних колах, відповідь Москви буде "повністю симетричною". "Опублікують США свій список - рівно таку ж кількість імен опублікуємо і ми, - пояснило джерело. - Розширять список - ми зробимо те ж саме".

Читайте також: Росія припинила кримінальну справу за фактом смерті Магнітського "за відсутністю події злочину"