ua en ru

Росія припинила кримінальну справу за фактом смерті Магнітського "за відсутністю події злочину"

Слідчий комітет Росії припинив кримінальну справу за фактом смерті Сергія Магнітського в СІЗО "Матроська тиша" в листопаді 2009 р. Справу було закрито з формулюванням "за відсутністю події злочину".

"При знаходженні Магнітського в слідчих ізоляторах в його відношенні не створювалися спеціальні умови тримання під вартою, відмінні від умов утримання інших слідчо-ув'язнених, не виявлялося будь-якого тиск, не застосовувалося фізичне насильство або тортури", - повідомили слідчі.

За висновком судмедекспертів, смерть юриста Hermitage Capital настала від гострої серцевої недостатності, набряку мозку і легень з гострими крововиливами, що розвилися в зв'язку з фібриляціЄю шлуночків серця. Все це, згідно експертиз, розвинувся у Магнітського в результаті ускладнення вже були двох захворювань - вторинної дисметаболической кардіоміопатії на фоні цукрового діабету і хронічного активного гепатиту.
"Таким чином, в ході розслідування кримінальної справи об'єктивних даних про скоєння Сергія Магнітського злочинів не встановлено", - резюмували в СКР.

Зазначимо, СКР зайнявся розслідуванням обставин смерті Магнітського влітку 2011 року. Кримінальну справу відносно двох колишніх працівників СІЗО №2 ("Бутирка") Лариси Литвиновою Дмитра Кратова було порушено за ч.2 статті 293 КК РФ (халатність, що призвела з необережності смерть людини).

Навесні 2012 р. суд припинив справу проти Літвінової через закінчення строку давності. А 28 грудня 2012 р. - виправдав Дмитра Кратова.

Нагадаємо, аудитор інвестиційного фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський помер в листопаді 2009 р. в слідчому ізоляторі "Матроська тиша". Він був арештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків з організацій (ст.199 КК) на суму більше 500 млн рублів. Також його підозрювали в податковому шахрайстві і розкрадання з бюджету 5,4 млрд руб.

У Hermitage Capital стверджують, що ці гроші були сплачені вчасно як податків, однак пізніше компанії фонду були захоплені рейдерами, які вивели з російської скарбниці ці кошти як "зайво сплачені".

Смерть аудитора викликала ускладнення у відносинах між Росією і США. На початку грудня американські сенатори прийняли "акт Магнітського", що забороняє в'їзд в США цілого ряду російських чиновників (слідчих, суддів, працівників СІЗО і тюремних лікарів), причетних до смерті Магнітського.

У відповідь на це російські власті прийняли закон, що передбачає аналогічні (візові і фінансові) санкції відносно громадян США, причетних до порушення прав росіян. Також до закону були внесені поправки, які забороняють американцям усиновляти російських дітей і серйозно обмежують у Росії роботу "політичних" НКО, що фінансуються з США.

Читайте також: Шість країн Євросоюзу будуть розслідувати злочини, виявлені Магнітським.