ua en ru

США та ЄС будуть спостерігати за виконанням РФ Женевської угоди щодо України

Представники США та Євросоюзу найближчим часом будуть спостерігати за діями Росії, щоб простежити за виконанням Кремлем своїх зобов'язань у рамках угод щодо виходу із кризи в Україні, досягнутих у Женеві 17 квітня 2014 р.

Представники США та Євросоюзу найближчим часом будуть спостерігати за діями Росії, щоб простежити за виконанням Кремлем своїх зобов'язань у рамках угод щодо виходу із кризи в Україні, досягнутих у Женеві 17 квітня 2014 р. Про це на прес-конференції в Білому домі заявила помічник Президента США з національної безпеки Сьюзан Райс (на фото).

"Ми будемо уважно стежити за тим, чи скористається Росія своїм значним впливом, щоб утримати цих ополченців і вивести їх із захоплених будівель і місць", - наголосила Райс.

За її словами, у разі, якщо адміністрація США не побачить з боку Москви "дій, сумірних із зобов'язаннями, які взяли на себе росіяни", Президент Обама розпорядиться "дати хід подальшим заходам" з боку Міністерства фінансів. Маються на увазі нові санкції відносно РФ, про які перед початком переговорів оголосив Білий дім.

Напередодні в Женеві представники Росії, України, США та ЄС підписали чотиристоронню угоду, згідно з якою Москва повинна закликати проросійські сили у східній Україні скласти зброю і розійтися. Своєю чергою, Київ обіцяє амністію учасникам заворушень, "крім осіб, винних у кримінальних злочинах". Однак поки протестувальники відмовляються передати контроль над захопленими будівлями представникам офіційного Києва.

Нагадаємо, вчора Міністерство закордонних справ заявило про виконання українською владою умов домовленостей, досягнутих у Женеві (Швейцарія) під час чотиристоронніх переговорів у форматі "Україна-Росія-США-ЄС" щодо української кризи.