ua en ru

Рада Європи зафіксувала порушення з боку правоохоронців щодо затриманих під час АТО

Рада Європи зафіксувала порушення з боку правоохоронців щодо затриманих під час АТО

Комітет Ради Європи з попередження тортур і нелюдського поводження оприлюднив звіт щодо ситуації в Україні, в якому, зокрема, йдеться про випадки порушень з боку українських правоохоронних органів щодо затриманих під час антитерористичної операції на Донбасі. Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на звіт комітету.

Як зазначається, делегація комітету відвідала затриманих в ході АТО в СІЗО Києва та Харкова, а також в установах для тримання під вартою СБУ.

Як повідомили опитані делегацією Ради Європи, деякі з них "зазнали надмірного застосування сили під час затримання представниками СБУ або української армії". Однак, як повідомляють доповідачі, більшість опитаних ними людей все ж зійшлися на думці, що "правоохоронні органи вели себе коректно".

Експерти комітету із запобігання тортур повідомили також про висновки, зроблені ними після відвідування двох харківських колоній у вересні 2014 р. Ситуацію там вони охарактеризували як "вкрай тривожну". Члени місії Ради Європи посилаються на численні скарги ув'язнених на психологічне насилля, побої і тортури з боку тюремних наглядачів. На думку представників комітету, пенітенціарні установи управляються за допомогою "залякування і насильства". Рада Європи закликала українську владу провести ретельне незалежне розслідування цих повідомлень, а також повідомити про його результати організації.

Нагадаємо, в серпні 2014 р. ООН опублікувала доповідь, в якій висловила стурбованість порушенням прав людини силами АТО при затриманні підозрюваних у тероризмі.

У той же час Верховною Радою України було схвалено створення військових прокуратур для розслідування злочинів в зоні АТО.

У жовтні-листопаді 2014 р. Інститут масової інформації зафіксував зниження випадків порушення прав журналістів в зоні проведення АТО.