ua en ru

Рада схвалила утворення військових прокуратур

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4446а "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо утворення військових прокуратур".

Народні депутати підтримали у першому читанні та в цілому законопроект № 4446а "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо утворення військових прокуратур". За відповідне рішення проголосували 249 нардепів.

Даний закон визначає порядок утворення, укомплектування та матеріально-технічного забезпечення військових прокуратур, а також соціального захисту їх працівників зі статусом військовослужбовців.

Також, згідно з правкою, яку нардепи внесли під час обговорення цього законопроекту, такі військові прокурори повинні обов'язково перебувати у військових частинах, які перебувають у зону АТО.

Згідно з текстом закону, до військових прокуратур належать Головна військова прокуратура (на правах структурного підрозділу Генеральної прокуратури України), військові прокуратури регіонів (на правах обласних), військові прокуратури гарнізонів та інші військові прокуратури, прирівняні до прокуратур міст і районів.

"У випадках, коли в силу виключних обставин на певних адміністративно-територіальних одиницях не діють органи прокуратури України, які мають здійснювати там нагляд, за рішенням Генерального прокурора України виконання їх функцій може покладатися на військові прокуратури", - йдеться в документі.

Утворення, реорганізація та ліквідація військових прокуратур, визначення їх статусу, компетенції, структури і штатів здійснюється генеральним прокурором України.

Військовими прокурорами і слідчими призначаються громадяни з числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі і мають вищу юридичну освіту. В окремих випадках за наказом генерального прокурора України на посади прокурорів та слідчих військових прокуратур можуть бути призначені особи, які не є військовослужбовцями.

Військовослужбовці військових прокуратур у своїй діяльності керуються законом України "Про прокуратуру" і проходять військову службу відповідно до закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та інших законодавчих актів України, якими встановлено правові та соціальні гарантії, пенсійне, медичне та інші види забезпечення, передбачені законодавством для осіб офіцерського складу Збройних сил України.

Грошове утримання прокурорів, слідчих та інших працівників військових прокуратур, забезпечення їх діяльності здійснюється Генеральною прокуратурою України, а забезпечення їх охороною, транспортом та засобами зв'язку, засобами індивідуального захисту, вогнепальною зброєю, іншим необхідним майном - Міністерством оборони України.

Відтворена система військової прокуратури буде діяти до прийняття нового закону про прокуратуру.