ua en ru

Швеція і Фінляндія об'єднають військові зусилля через дії Росії

Швеція і Фінляндія збираються розширити свою військову співпрацю і створити спільну військово-морську цільову групу. Так, дві країни, що не є членами НАТО, планують відповісти на погіршення відносин Росії з країнами Балтійського регіону, повідомляє Reuters.

Стокгольм і Гельсінкі стурбовані активністю російської військової авіації над Балтійським морем, а також діями Москви в Україні. Міністр оборони Швеції Пітер Хултквіст пояснив, що посилення співпраці між двома країнами змусить "потенційного ворога двічі подумати перед нападом".

"Якщо ми об'єднаємо наші ресурси і скоординуємо їх дії, то це <...> буде сигнал решті світу, який перегинає палицю", - сказав шведський міністр.

При цьому Хултквіст відкинув припущення про те, що дії Стокгольм і Гельсінкі можуть тільки розсердити Росію.

"В даному випадку це їх проблема. Наше завдання виключно оборонна. Ми не можемо діяти, ґрунтуючись на тому, що можуть відчути або подумати інші країни", - сказав він.

За словами шведського міністра, наміри двох країн формально не передбачають допомогу один одному під час війни, але передбачають спільну оборону в таких ситуаціях. У спільній заяві обох скандинавських країн йдеться про створення до 2023 року шведсько-фінської військово-морський цільової групи.

Крім того, плани включають розширення доступу до баз морської піхоти того й іншого держави, а також спільні підводні навчання. Сили НАТО понад 100 разів піднімалися в 2014 році на перехоплення російських літаків над Балтикою, що в три рази більше, ніж в 2013 році, уточнює агентство.

Раніше Швеція, Данія і Великобританія викликали російських послів, щоб висловити своє невдоволення активністю російської військової авіації, яка, на їх думку, створюється небезпека для цивільних літаків.

Росія заявляє, що активність військово-повітряних сил НАТО в рази перевищує аналогічну діяльність російської авіації. Зокрема, з такою заявою виступив на нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки глава МЗС Сергій Лавров.

"Що стосується конкретно теми активності ВВС, то у нас є відповідна статистика, яка показує, що активність на натовської стороні незмірно зросла більше, ніж на боці Росії", - сказав він.