ua en ru

Саміт ЄС визнав незаконним кримський референдум про приєднання до РФ

Екстрений саміт Євросоюзу визнав референдум про приєднання до Росії, оголошений кримським парламентом 6 березня, "незаконним і таким, що не відповідає українській Конституції".

Екстрений саміт Євросоюзу визнав референдум про приєднання до Росії, оголошений кримським парламентом 6 березня, "незаконним і таким, що не відповідає українській Конституції". Про це повідомляє Reuters з посиланням на повідомлення канцлера ФРН Ангели Меркель (на фото праворуч) за підсумками саміту.

Фотогалерея: "Надзвичайний" саміт ЄС щодо України

Виступаючи перед журналістами за підсумками саміту європейських лідерів у Брюсселі, Меркель сказала: "Ми засуджуємо порушення українського суверенітету стосовно Криму і розглядаємо територіальну цілісність України як природне положення речей".

Лідери ЄС закликали Росію до негайного відведення військ із Криму, а також оголосили про припинення двосторонніх переговорів щодо лібералізації візового режиму з Москвою.

Додамо, що в Держдепартаменті США назвали запланований в АР Крим референдум про приєднання до Росії повністю нелегітимним і таким, що порушує Конституцію України.

Зазначимо, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає призначення референдуму про статус Криму на 16 березня 2014 р. нелегітимним: "Це нелегітимне рішення і референдум не має правових підстав. Ми просимо Росію не підтримувати ці нелегітимні рішення. Крим був, є і буде частиною України".

Сьогодні Верховна рада Криму постановила увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта. Про це йдеться в постанові "Про проведення загальнокримського референдуму", опублікованій на порталі регіонального парламенту. Це рішення має закріпити референдум, який Верховна рада перенесла із 30 на 16 березня. На голосування буде винесено два альтернативних питання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 р. і за статус Криму як частини України?".

Нагадаємо, сьогодні ввечері в.о. Президента, голова ВР Олександр Турчинов у телезверненні заявив про призупинення рішення парламенту Криму про референдум, наголосивши, що Верховна Рада України буде ініціювати розпуск ВР АРК.